Franse minister van Economische Zaken Macron stapt op

De populaire bewindsman gaat waarschijnlijk als onafhankelijke kandidaat meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen komend jaar.

De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron. Foto Philippe Wojazer/ Reuters

De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron legt zijn taken neer, zo heeft het Elysée bevestigd. Hij was pas twee jaar in functie. Minister van Financiën Michel Sapin neemt de taken van de afgetreden bewindsman op in zijn portefeuille. Het aftreden van Macron komt niet onverwacht: de politicus gaat zeer waarschijnlijk deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen die volgend jaar in april plaatsvinden.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Élysée bevestigt vertrek Macron. Sapin gaat naast Financiën nu ook Economie doen.

De geruchten dat de 38-jarige minister zijn ambtsperiode tot aan 2017 niet zou uitdienen, gingen al langer. De populaire bewindsman, eerder nog lid van de Parti Socialiste van president Hollande maar nu niet meer aan een partij gelieerd, startte in april van dit jaar de politieke beweging ‘En Marche!’. Hij voerde daarvoor de afgelopen tijd al campagne en wierf fondsen, maar ontkende noch bevestigde echter waar hem dat zou moeten brengen. Hollande zei dinsdag in een verklaring dat Macron zijn ontslag had ingediend om “zichzelf volledig op zijn politieke beweging” te kunnen richten.

Lees ook: Franse minister Macron beweegt richting presidentschap

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas kan het opstappen van Macron gezien worden een teken dat hij zich officieel gaat kandideren als uitdager van Hollande:

“Hij wil de handen vrij hebben om campagne te voeren. Het is raar als je dan in de regering blijft zitten. Macron wilde zo lang mogelijk minister blijven om daar de voordelen van te kunnen plukken, maar het wordt op een bepaald moment wel ongeloofwaardig als je je als bewindspersoon gaat afzetten tegen het beleid van de president.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Macron spreekt de pers toe. Dank voor het vertrouwen dat Hollande hem gegeven heeft. “Al mijn energie” aan de strijd voor economie gegeven.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Maar ik ben tegen de grenzen van ons politieke systeem aangelopen”, zegt Macron in wat steeds meer een soort beginselverklaring lijkt.

Franse verkiezingen

Macron staat bekend als een politicus die zich niet met links of rechts afficheert, hoewel hij dus tot 2009 wel lid was van de PS. De minister zette zich eerder af tegen het Franse politieke systeem, dat hij “versleten” noemde en niet opgewassen tegen moderne economische en geopolitieke uitdagingen. Hervormingen die Hollande eerder doorvoerde op dat gebied zijn volgens hem “niet vergaand” genoeg.

Het is nog niet duidelijk of de president zelf ook mee gaat doen aan de verkiezingen. Zijn PS besloot eerder dit jaar dat er voorverkiezingen komen waarbij leden hun kandidaat zullen kiezen, daar waar de zittende president normaliter vrij baan krijg van zijn partij.

Hollande is impopulair in Frankrijk en zal naar verwachting pas in december besluiten of hij voor een nieuwe ambtstermijn wil gaan. Voormalig president Nicolas Sarkozy kondigde vorige week aan dat hij namens Les Républicains een gooi wil doen naar het presidentschap.

    • Jorg Leijten