Frankrijk eist einde aan TTIP-onderhandelingen

Dat heeft de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Handel gezegd. Een akkoord lijkt hiermee nu uitgesloten.

Een actiesticker tegen TTIP in Frankfurt.
Een actiesticker tegen TTIP in Frankfurt. Foto Ralph Orlowski / Reuters

Frankrijk wil dat de onderhandelingen tussen de EU en de VS over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) worden stopgezet. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Handel Matthias Fekl gezegd op radiozender RMC.

Twitter avatar MatthiasFekl Matthias Fekl La France demande l’arrêt des négociations du #TAFTA #TTIP

“De Amerikanen geven niets meer dan kruimels. Zo werkt het niet als bondgenoten met elkaar onderhandelen,” aldus Fekl. Hij zei ook dat Frankrijk zijn standpunt duidelijk zal maken tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Handel in Bratislava in september. Een akkoord lijkt met deze Franse stap uitgesloten.

De Franse regering heeft zich eerder kritisch uitgelaten over TTIP. In mei zei president François Hollande na een dertiende ronde van onderhandelingen over TTIP dat Frankrijk op dat moment “nee” zou zeggen tegen het verdrag. Daarbij zei hij “vrijhandel zonder regels” nooit te zullen accepteren. Ook Fekl heeft al meerdere keren gedreigd de onderhandelingen stop te zetten.

Volgens onze correspondent Peter Vermaas moeten de uitspraken van Fekl en eerder Hollande gezien worden in het licht van de presidentsverkiezingen volgend jaar, waarbij de economie een belangrijk thema is. Zeker binnen de linkervleugel van hun Parti socialiste is weinig animo voor TTIP.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande hintte er al eerder op dat Frankrijk bij TTIP dwars zou liggen. Volgend jaar verkiezingen en veel gemor ter linkerzijde van de PS.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas En ook aan de andere kant trouwens: FN en Parti de Gauche van Mélenchon voeren beide campagne tegen handelsverdrag.

‘De bal rolt nog’

Op zondag liet de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel van de sociaaldemocratische SPD zich al negatief uit over de slagingskansen van TTIP. Volgens hem zijn de gesprekken “mislukt”.

“De reden van het falen is dat wij als Europeanen niet wilden buigen voor de Amerikaanse wensen.”

Ook in Duitsland zijn verkiezingen aanstaande. De achterban van Gabriel is geen voorstander van TTIP.

De Europese Commissie (EC), die namens de EU-lidstaten onderhandelt over TTIP, reageerde verbaasd op de uitspraken van Gabriel. Volgens de EC was er nog altijd sprake van een “unaniem mandaat” van alle lidstaten. “De bal rolt nog en de Commissie maakt vorderingen in de onderhandelingen.”

Bij de NOS reageerde de Nederlandse minister van Handel Ploumen op de uitspraken van Gabriel. Zij vindt dat de VS te weinig bereidwilligheid tot concessie hebben getoond. In oktober moet de volgende onderhandelingsronde over TTIP plaatsvinden. Wat daarmee gebeurt nu de Fransen dwarsliggen, is onbekend.