Fouten in helft declaraties persoonsgebonden budget

Het gaat in de meeste gevallen niet om fraude, maar om administratieve fouten.

Voor staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vormen de pgb's al lange tijd een hoofdpijndossier. Foto: Martijn Beekman / ANP

Van de 140 duizend declaraties die maandelijks voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) binnenkomen, voldoet de helft niet aan de regels. Dat blijkt uit onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), uitgevoerd in opdracht van het ketenbureau.

Volgens de SVB ontbreken in de helft van de gevallen administratieve gegevens, zoals een handtekening. Het SVB benadrukt dat het niet gaat om grootscheepse fraude. Het huidige onderzoek is onderdeel van een grote kwaliteitscontrole, die jaarlijks een aantal keren wordt uitgevoerd. Uit eerdere kwaliteitscontroles zou zijn gebleken dat het goed is gesteld met de fraudegevoeligheid van het systeem. De verwachting is echter wel dat de nieuwe steekproef, naar buiten gebracht door het ketenbureau, zal uitwijzen dat 50 procent van de declaraties niet ineens goed zal worden verwerkt.

1 oktober

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) laat de SVB sinds 2015 onvolledige declaraties uitkeren, omdat veel betalingen in eerste instantie te laat werden uitgekeerd. Op 1 oktober moet het systeem weer rechtmatig functioneren. Daar wordt hard aan gewerkt, zo laat een SVB-woordvoerder weten:

“Iedereen die een onjuiste declaratie heeft ingediend krijgt een telefoontje van ons en daarna een brief. Bij ons staan 850 mensen klaar om dat in goede banen te leiden.”

In maart zeiden coalitiepartijen VVD en PvdA de uitbetaling van de pgb’s weg te willen halen bij de SVB. Volgens hen moet worden onderzocht of het niet beter is dat gemeenten of zorgkantoren verantwoordelijk worden voor de uitbetaling, die nu al een tijdlang problematisch verloopt.

Met het pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen.

    • Etienne Verschuren