Foodporn die niet opwindt

Glossy foodporn zonder opwinding. Zoals Redzepi zegt: „Lekker, maar nog niet helemaal.” **

©

Het leukste van eten is iets in je mond te stoppen wat zo verrassend smaakt als de maaltijdkauwgombal van Violet Beauregard uit Charlie and the Chocolate Factory. De beroemde Deens chef René Redzepi van restaurant Noma verrast smaakpapillen, maar dat is niet perse interessant om naar te kijken. Hij is een ernstige man, die je niet snel op emotie of overdrijving zult betrappen.

Ants on a Shrimp is de derde film in korte tijd over Redzepi. De Nederlander Maurice Dekkers mocht mee toen Redzepi en team begin 2015 een pop-uprestaurant openden in Tokio. Geheide documentaireformule: het kan goed gaan of fout gaan, en er gaat dan ook wat fout en wat goed op deze bizarre tocht. We volgen de mannen op zoek naar eetbare bladeren, dennennaalden en rozen om te fermenteren en de Noma-touch te geven aan vissoorten die op het menu komen volgens de filosofie van alleen lokale seizoensproducten. Het gaat met religieuze devotie en wetenschappelijke precisie, en blijft voor de toeschouwer sektarisch, afstandelijk en mysterieus. Glossy foodporn zonder opwinding. Zoals Redzepi zegt: „Lekker, maar nog niet helemaal.”