film

Hereafter SBS 9, 20.30-23.05u.

(Clint Eastwood, 2010). „Het is een vloek, geen gave”, zegt George (Matt Damon) tegen zijn broer als deze weer eens zijn vermogen om met de doden te communiceren commercieel wil uitbaten. George leidt het liefst een zo gewoon mogelijk leven. Daarom is hij gestopt met zijn seances, hoe lucratief ze ook zijn.

Maar wacht eens even. Dit is toch een film van Clint Eastwood? Wat doet een medium dat met de doden kan praten in een Eastwoodfilm? Is de no-nonsense regisseur ineens een New Age-adept geworden?

Net als Babel volgt Hereafter verschillende verhaallijnen die pas in de climax moeizaam bij elkaar komen. Want George is niet de enige die gelooft in een hiernamaals. Zo is er ook nog de Parisienne Marie (Cécile De France) die bijna verdrinkt in de Thaise tsunami van 2004 en dan een bijna-doodervaring heeft. En in Engeland volgen we het jongetje Marcus dat zijn iets oudere tweelingbroer verloor. Hereafter is een film die het erg moet hebben van een open houding van de toeschouwer. Hoe meer scepsis, hoe meer ergernis.

    • Auteur Onbekend