Eregalerij

Goedkope editie van peperduur boek Rijks

Vanaf deze dinsdag is in boekwinkels en online een kleiner exemplaar te koop van het door Marcel Wanders ontworpen boek Rijks, Masters of the Golden Age.

De kleinere, ‘unlimited edition’, kost 125 euro. De ‘limited edition’ van Rijks, Masters of the Golden Age kwam in april uit. Het boek is 70 bij 50 bij 9 centimeter, 450 pagina’s dik en 35 kilo zwaar, en kost 6.500 euro. Het bevat afbeeldingen van 64 iconische schilderijen uit de Eregalerij van het Rijksmuseum. In totaal worden er 2.500 van gemaakt, voor de zomer waren daarvan zo’n 500 verkocht.

De ‘unlimited edition’ van 125 euro is bestemd voor een breder publiek. De eerste druk is 10.000 exemplaren. In de voorverkoop zijn daarvan 4.000 verkocht, aldus studio-Marcel Wanders. De schilderijen in Rijks, Masters of the Golden Age variëren van De Liefdesbrief van Vermeer via Saenredams Interieur van de Sint-Odulphuskerk in Assendelft tot Frans Hals’ Portret van een stel.

Ze zijn uitgezocht door bekende fotografen, musici, ontwerpers, filmregisseurs en zelfs een kok, die zijn geïnterviewd over hun keuze. Zo zegt lingerieontwerper Marlies Dekkers over De Liefdesbrief: „I feel the urge to lick her glossy lips, full and ripe.” Fotograaf Anton Corbijn over Winterlandschap van Jacob Isaakszoon van Ruisdael: „Pessimism and optimism are both in it.”

    • Gretha Pama