Een voor een vertrekken ze bij Oranje, vlak voor de WK-kwalificatie

Crisis KNVB Een week voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Zweden valt de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal uit elkaar.

Van links naar rechts KNVB-voorzitter Michael van Praag, Bert van Oostveen en andere leden van het KNVB-bestuur.
Van links naar rechts KNVB-voorzitter Michael van Praag, Bert van Oostveen en andere leden van het KNVB-bestuur. Hollandse Hoogte

Een week voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Zweden ziet bondscoach Danny Blind de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal uit elkaar vallen. Dat in een tumultueuze periode voor de KNVB, waarin maandag ook nog de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zijn afscheid aankondigde.

Van Basten naar de FIFA

Met het nieuws dat assistent Marco van Basten uiterlijk na de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar vertrekt (13 november in en tegen Luxemburg) werd maandagavond een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap rond de assistent-bondscoaches. Hij is in gesprek voor een baan in het ‘innovatieteam’ van wereldvoetbalbond FIFA.

Blind heeft tot zijn eigen frustratie deze zomer zijn staf niet op orde gekregen. Eerder al liet Ruud Gullit verstek gaan als (tweede) assistent. Hij was op zijn beurt in de beeld gekomen nadat Dick Advocaat al na drie maanden bij Oranje vertrok.

Gullit wilde niet eens komen

Ruud Gullit bevestigde maandag het nieuws over Van Basten in RTL Late Night. Het vertrek van Van Basten is indirect ook de reden dat Gullit zelf niet als assistent aan de slag wilde. De nieuwe technisch directeur Hans van Breukelen wilde niet zwart op wit laten zetten dat de beoogde assistent-bondscoach Gullit een nieuw contract krijgt als Van Basten vertrekt. Die zei dat alleen mondeling toe, maar dat vond Gullit niet genoeg.

Lees ook: Wat er allemaal misging bij Bert van Oostveen

Maandag maakte directeur betaald voetbal Bert van Oostveen bekend per 1 september terug te treden wegens aanhoudende kritiek op zijn beleid. Hij had, zegt hij in een reactie, niet “de energie meer om tegen de stroom in zwemmen”. Na een “rationeel proces” heeft hij besloten terug te treden. Hij wordt opgevolgd door Gijs de Jong, die nu operationeel directeur is bij de KNVB en onder meer verantwoordelijk is voor competitiezaken.

Kritiek maakte Van Oostveen onhoudbaar

Het echec met het missen van het EK, onder leiding van het door hem aangestelde duo Guus Hiddink en Danny Blind, bracht Van Oostveen uiteindelijk in een onhoudbare positie. Hij dacht al afgelopen najaar aan opstappen. “Ik ben geen wegloper”, zegt hij. “Zaken die los van elkaar staan worden door publiek en media door elkaar gehaald. Maar feit is dat die kritiek er is, en dat de organisatie niet los komt van die kritiek zolang ik aanblijf.”

Lees ook: Van Oostveen had geen energie meer om tegen de stroom in te zwemmen

Rust niet wedergekeerd

Maar met Van Oostveens vertrek is de rust allerminst wedergekeerd. Van Breukelen, aangetreden per 1 juli als directielid verantwoordelijk voor Oranje, begint uiterst ongelukkig aan zijn termijn in een functie die eerder niet bestond bij de KNVB. Gullit, die van Van Basten zelf hoorde dat diens vertrek aanstaande was, was “des duivels” dat Van Breukelen hem dat niet had willen vertellen over de gesprekken tussen FIFA en Van Basten. Van Breukelen wekte daarna in gesprek met de media vrijdag de indruk dat Gullit op het bondscoachschap uit zou zijn. En bondscoach Blind is kwaad op Van Breukelen omdat de technisch directeur niet verder wil met Hans Jorritsma, al twintig jaar teammanager en geliefde kracht bij internationals.

En nu wacht Zweden

Het is rond Oranje al sinds het vertrek van Louis van Gaal in 2014 onrustig. In de kwalificatiepoule voor kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland neemt Nederland het op tegen topland Zweden, de belangrijkste concurrent voor de tweede plaats en dus playoffs voor plaatsing. Maar Oranje vertrekt volgende week in staat van crisis naar het Zweedse Solna, waar een nederlaag voor Blind mogelijk al direct het einde betekent.

    • Bart Hinke