Doden en gewonden door bomaanslag Somalië

Er kwamen ten minste twaalf mensen om het leven nadat een vrachtwagen vol explosieven ontplofte in de hoofdstad.

Somalische soldaten staan bij een gebouw dat deels werd verwoest door de explosie.
Somalische soldaten staan bij een gebouw dat deels werd verwoest door de explosie. Farah Abdi Warsameh / AP

Bij een zelfmoordaanslag dinsdag in de regeringswijk van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens twaalf doden gevallen. Dat meldt persbureau AP. Een zelfmoordterrorist liet een vrachtwagen vol met explosieven ontploffen nabij het Somalische presidentiële paleis in de hoofdstad. De aanslag werd opgeëist door de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab.

Door de explosie tijdens de ochtendspits raakten het presidentiële paleis en twee nabijgelegen hotels beschadigd. Daken werden van omliggende woonhuizen geblazen. Onder de doden waren zowel soldaten als burgers. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Een lokale journalist deelde op Twitter beelden van de rampplek. Tekst loopt door onder de tweet.

In de hotels in het getroffen district van de hoofdstad logeren vaak prominente politici en zakenmensen. Hotels zijn vaker doelwit van aanslagen van de terreurbeweging Al-Shabaab, die de strikte islamitische wetgeving sharia wil invoeren. De moslimextremisten werden al in 2011 uit de Somalische hoofdstad gedreven, maar plegen nog altijd veel aanslagen in de stad en de rest van Somalië. Zo kwamen vrijdag zeker tien mensen om het leven toen islamitische militanten een restaurant aanvielen. Ook die aanslag werd opgeëist door de terreurgroep.

Vorige maand was bij een aanslag het hoofdkwartier van de vredesmissie AMISOM het doelwit, en vond een tweede aanval plaats bij een VN-kamp. Zeker dertien mensen kwamen toen om het leven. Al-Shabaab wil de door het westen gesteunde overheid afzetten en de vredesmacht AMISOM van de Afrikaanse Unie het land uit verdrijven.