Dode bij bomaanslag Chinese ambassade Kirgizië

Bij de aanslag in de hoofdstad Bisjkek viel één dode en zeker drie gewonden.

Omwonenden komen samen in de buurt van de Chinese ambassade, waar de aanslag werd gepleegd.
Omwonenden komen samen in de buurt van de Chinese ambassade, waar de aanslag werd gepleegd. Foto: Chen yhao / Xinhua via AP

Bij een bomaanslag op de Chinese ambassade in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek is zeker één dode gevallen, zo meldt persbureau AP. Drie anderen raakten gewond.

De Kirgizische premier Zhenish Razakov spreekt tegen het Russische persbureau Interfax van een zelfmoordaanslag met een autobom. De auto ramde de poort van de ambassade, waarop de bestuurder de bom midden in het complex liet afgaan - niet ver van de ambtswoning van de ambassadeur. De bestuurder van de auto zou hierbij om het leven zijn gekomen.

Medewerkers van de Chinese ambassade en de nabijgelegen Amerikaanse ambassade zijn geëvacueerd. Op foto’s van het Centraal-Aziatische persbureau Akipress is de ravage goed zichtbaar.

Twitter avatar akipress АКИpress Фоторепортаж — Территория посольства Китая после взрыва https://t.co/GEau1IJGKJ https://t.co/zoGX7lNWqc

Drie gewonden

Volgens het Kirgizische ministerie van Gezondheidszorg zijn er drie ambassademedewerkers lichtgewond geraakt. Het zou gaan om twee Kirgiziërs die als beveiliger bij de ambassade werkten. Zij werden per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Ook raakte een vrouw gewond, zij werd naar een ziekenhuis gebracht voordat er een ambulance ter plaatse was.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag. De autoriteiten hebben te maken met groeiende invloed van terreurbeweging Islamitische Staat.

Ook wonen in het grensgebied met China veel Oeigoeren. Radicale militanten van deze islamitische, Turks sprekende minderheid uit de Chinese provincie Xinjiang hebben in het verleden vaker aanslagen gepleegd op Chinese doelwitten. Zij worden ook verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslagen in Thailand, eerder deze maand.

    • Sjoerd Klumpenaar