Dit meer is normaal groen

Foto Ebrahim Noroozi/AP

Dit is het Urmiameer in Iran. En het is niet altijd zo rood. Sterker nog: op satellietfoto’s van de NASA uit april was het nog diepgroen. Het meer verschiet vaker van kleur. Dat komt – net als bij het grotere Aralmeer, op de grens van Kazachstan en Oezbekistan – door een cocktail van droogte, hitte, en irrigatie van landbouwgronden. Daardoor wordt het meer steeds kleiner, en het zoute water alleen maar zouter.

Daarop zien algen en bacteriën hun kans schoon, denken onderzoekers. De alg Dunaliella salina beschermt zich tegen een hoog zoutgehalte en bij fel licht door het aanmaken van carotenoïden: roodachtige kleurstoffen. En dan zijn er nog Halobacteriaceae, bacteriën die in verzadigd zout water voorkomen en een pigment uitstoten dat licht omzet in energie, en ook dat is rood.

Door het rappe krimpen van het meer – 70 procent in de afgelopen veertien jaar – moet het meer in de toekomst mogelijk steeds vaker blozen.

    • Pepijn Hendriks