Deze drone ruimt mijnen op

Kickstarter

Tussen alle bizarre en nieuwe uitvindingen op crowdfundingsite Kickstarter heb je af en toe ook een campagne lopen voor een goed doel. De ‘Mine Kafon Drone’ is daar een voorbeeld van: een drone om landmijnen op te ruimen. Bedacht door de broers Mahmud en Massoud Hassani, die opgroeiden in Afghanistan en nu in Nederland wonen. Volgens hen stappen tien mensen per dag op een landmijn, met verwondingen of de dood tot gevolg. Er zijn nog zo’n honderd miljoen landmijnen over in de wereld, in meer dan zestig landen. De drone die de broers hebben bedacht werkt in drie fases: in fase 1 verkent-ie eerst een stuk grond om een gps-kaart van het gebied te maken. In fase 2 vliegt de drone 4 centimeter boven de grond om de landmijnen op te sporen. In fase 3 plaatst de drone een detonator om de landmijn onschadelijk te maken. Er zijn al wat werkende prototypes van de drone, maar er is meer geld nodig om de drones te financieren en meer research te doen. Tot nu toe hebben Mahmud en Massoud Hassani 165.000 euro opgehaald.