Crisis KNVB brengt Blind verder in het nauw

Begeleidingsstaf

Assistent-coach Van Basten vertrekt ook bij Oranje.

Een week voor het eerste WK-kwalificatieduel van Oranje tegen Zweden ziet bondscoach Danny Blind de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal uit elkaar vallen. In een tumultueuze periode voor de KNVB kondigde maandag ook nog directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zijn afscheid aan.

Met het nieuws dat assistent Marco van Basten uiterlijk na de laatste kwalificatiewedstrijd dit jaar vertrekt (Luxemburg-uit op 13 november) werd maandagavond een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap rond de assistent-coaches. Hij is in gesprek voor een baan in het ‘innovatieteam’ van wereldvoetbalbond FIFA.

Blind heeft tot zijn frustratie deze zomer zijn staf niet op orde gekregen. Eerder al legde Ruud Gullit na stukgelopen onderhandelingen Blinds uitnodiging om (tweede) assistent te worden naast zich neer. Hij is in beeld gekomen nadat Dick Advocaat al na drie maanden vertrok bij Oranje.

Ruud Gullit bevestigde het nieuws maandag over Van Basten in RTL Late Night. Het vertrek is indirect ook de reden dat Gullit zelf niet als assistent aan de slag wilde. Technische directeur van de KNVB Hans van Breukelen wilde volgens Gullit niet zwart op wit zetten dat de beoogde assistent een nieuw contract krijgt als Van Basten vertrekt.

Maandag maakte directeur betaald voetbal Van Oostveen bekend terug te treden wegens aanhoudende kritiek op zijn beleid. Hij had, zegt hij, niet „de energie meer om tegen de stroom in zwemmen”. Na een „rationeel proces” heeft hij besloten terug te treden. Hij wordt opgevolgd door Gijs de Jong, nu operationeel directeur bij de KNVB. Het missen van het EK, na de geflopte kwalificatie onder leiding van het door hem aangestelde bondscoaches Guus Hiddink en Blind, bracht Van Oostveen uiteindelijk in een onhoudbare positie.

Maar met Van Oostveens vertrek is de pijn niet geleden. Van Breukelen, per 1 juli het directielid verantwoordelijk voor Oranje, begint uiterst ongelukkig in een functie die eerder niet bestond bij de KNVB. Bondscoach Blind is kwaad omdat de technisch directeur niet verder wil met Hans Jorritsma, al twintig jaar teammanager en geliefde kracht. En Gullit, die van Van Basten zelf hoorde dat diens vertrek aanstaande is, was „des duivels” dat Van Breukelen hem niet zelf vertelde over Van Bastens exit.

Rond Oranje is het sinds het vertrek van Louis van Gaal in 2014 voortdurend onrustig geweest. Oranje vertrekt volgende week in staat van crisis naar het Zweedse Solna, waar een nederlaag voor coach Blind zomaar eens zijn einde zou kunnen betekenen.

Portret Van Oostveen pagina E11