Commissie: geen wangedrag in China door directeur Nyenrode

Studiereis

Klachten over het gedrag van Nyenrode-directeur Busselman zijn na onderzoek ongegrond verklaard. De klagers zijn verbolgen.

De Nyenrode-directeur die in juni terugtrad na klachten tegen hem over zijn optreden tijdens een studiereis, is volgens een onderzoekscommissie onschuldig.

Zeven medewerkers, onder wie de voorzitter van de examencommissie, beklaagden zich deze zomer in een vertrouwelijke brief aan het college van bestuur van Nyenrode over het gedrag van Anton Busselman, directeur van de Amsterdamse vestiging. NRC openbaarde de brandbrief, waarin het algehele functioneren van Busselman aan de kaak werd gesteld.

Directe aanleiding voor de brief was een studiereis van studenten naar China waar Busselman „enkele studentes [...] oneerbaar” zou hebben behandeld. Ook was volgens de opstellers van de brief tijdens dat verblijf sprake van overmatig drankgebruik.

De commissie onderzocht, op verzoek van Nyenrode, alleen de studiereis. Ze „acht” na onderzoek alle in het kader van de Chinareis tegen Busselman geuite klachten „ongegrond”, aldus Nyenrode in een persbericht. Voorzitter van de commissie Emile Kolthoff in een toelichting: „Er is in China veel gebeurd, maar er is volgens ons geen grens overschreden.”

Het bestuur van Nyenrode wil het onderzoeksrapport niet vrijgeven en is niet beschikbaar voor vragen. Busselman laat via zijn reputatiemanager Charles Huijskens weten „zich gerehabiliteerd te voelen”.

De briefschrijvers zijn verbolgen. Docent Jaap Verdonck Huffnagel, één van de ondertekenaars, is „verbijsterd”. „Dit is de ultieme doofpot om bestuurlijk falen te verhullen.”

In juli onthulde NRC dat Busselman zich als directeur schuldig maakt aan belangenverstrengeling. Hij huurde in mei 2015 voor 90.000 euro zijn eigen ICT-bedrijf in. Het Nyenrodebestuur was verrast toen het in september 2015 op de onregelmatigheid stuitte, maar greep niet in.

    • Hugo Logtenberg