Boerkiniverbod in Cannes opgeheven

Half augustus verbood de burgemeester van Cannes het dragen van de religieuze zwemkleding op een strand.

Beeld ter illustratie. Roos Koole / ANP

Een Franse rechtbank heeft het boerkiniverbod in Cannes opgeheven, nadat vorige week de Franse Raad van State het boerkiniverbod had verworpen in de badplaats Villeneuve-Loubet. Verwacht werd al dat de uitspraak van de hoogste bestuursrechter een precedentwerking zou hebben voor de andere gemeenten.

De Franse rechtbank oordeelde dinsdag volgens AP dat het boerkiniverbod basale vrijheden schendt en illegaal is omdat niet is aangetoond dat de zwemkleding de openbare orde verstoort.

De boerkini gaat om integratie, acceptatie en gelijkheid, zo schreef de ontwerpster eerder in NRC: Ik bedacht de boerkini voor vrouwenvrijheid

Half augustus verbood de burgemeester van Cannes het dragen van volledig bedekkende badkleding op een strand. Overtreders konden een boete krijgen van 38 euro. De burgemeester meende dat het tonen van dergelijke religieuze kleding kan zorgen voor onrust na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk.

In totaal werd de religieuze zwemkleding in ongeveer dertig kustplaatsen geweerd. Ook de Franse premier Manuel Valls sprak zijn steun uit voor het boerkiniverbod. Een foto waarop te zien is dat bewapende politieagenten in Nice een vrouw opdragen om zich te ontkleden, ging de wereld over en veroorzaakte veel controverse.

    • Liza van Lonkhuyzen