Publieke Werken grote kanshebber Gouden Kalveren

In de categorie Beste Film zijn vier boekverfilmingen genomineerd.

Gijs Scholten van Aschat, Rifka Lodeizen en Jacob Derwig bij de première van de film Publieke Werken in het Concertgebouw.
Gijs Scholten van Aschat, Rifka Lodeizen en Jacob Derwig bij de première van de film Publieke Werken in het Concertgebouw. Ferdy Damman / ANP

Publieke Werken een van de favorieten in de strijd om de Gouden Kalveren. De boekverfilming haalde maar liefst tien nominaties binnen in negen categorieën, zo maakte het Nederlands Filmfestival (NFF) dinsdagavond bekend.

Voor de prijs Beste Film moet Publieke Werken het opnemen tegen drie andere boekverfilmingen: De Helleveeg (naar het boek van A.F.Th. van der Heijden), Nooit meer slapen (naar het boek van W.F. Hermans) en Knielen op een bed violen (naar het boek van Jan Siebelink). De laatste genomineerde in deze categorie is The Paradise Suite.

Bekijk een trailer van Publieke Werken. Tekst loopt door onder de video.

De jaarlijkse filmprijzen worden uitgereikt op 30 september tijdens het slotgala van het NFF. De jury bestaat dit jaar uit onder andere documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit, acteur Achmed Akkabi, scenarist Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes. Een vakjury van 330 filmprofessionals kiest de winnaars. Dat zogenoemde Academymodel kreeg vorig jaar kritiek van producent Klaas de Jong, die zich ontevreden toonde over het aantal nominaties voor de film Michiel de Ruyter.

De producent wilde de film terugtrekken uit de strijd om de filmprijzen en noemde het filmgala een “elitair grachtengordelfeestje” dat gefixeerd is op arthouse “waar niemand naartoe gaat”. Op Michiel de Ruyter waren ruim 700.000 bezoekers afgekomen.