Bod familieleden Van der Valk op Autogrill Nederland

Onder Autogrill Nederland vallen AC en Tulip Inn-hotels. De hoogte van het bod is onbekend.

Een vestiging van Van der Valk bij Hoofddorp.
Een vestiging van Van der Valk bij Hoofddorp. Foto Koen Suyk / ANP

Een investeringsmaatschappij van leden van de Van der Valk-familie heeft een bod gedaan op de Nederlandse tak van het Italiaanse Autogrill. Dat heeft Autogrill dinsdag bekendgemaakt.

Onder die tak vallen onder meer AC restaurants en hotels en Tulip Inn-hotels. Het gaat om zeven hotels en achttien eetlocaties. Hoeveel Gr8 Investments, dat het bod officieel gedaan heeft, over heeft voor de Nederlandse activiteiten van Autogrill, is niet bekend. Het bedrijf wil niet ingaan op inhoudelijke vragen van NRC.

Vorig jaar draaide Autogrill Nederland een omzet van zo’n 33 miljoen euro. Het bedrijf zegt voor dit jaar dezelfde resultaten te verwachten. Autogrill staat welwillend tegenover de overname:

“Dit overnamebod, gedaan door een specialist in de sector, stelt Autogrill in staat een bedrijf met substantiële hotelactiviteiten te verkopen, dat weinig synergie heeft met de andere activiteiten van Autogrill en beperkte winst oplevert.”

Door Autogrill Nederland te verkopen kan het bedrijf zich ook meer toeleggen op de activiteiten van HMSHost International, waar verschillende horecazaken op Schiphol onder vallen, goed voor 100 miljoen euro omzet per jaar.

Toekan

Het bod moet nog wel worden goedgekeurd door de directie van Autogrill. Naar verwachting zal het bod komende herfst besproken worden, staat in een verklaring. Van der Valk, met het bekende toekanlogo, heeft in totaal zo’n honderd hotel-restaurants in binnen- en buitenland, langs drukke autowegen.

In 1997 werd Van der Valk verkocht aan de elf kinderen van oprichter Martien van der Valk. Sindsdien is het in feite een franchiseonderneming die niet langer centraal geleid wordt. De meeste vestigingen zijn nog wel eigendom van familieleden.