Blind werkt zich met galgenhumor door KNVB-klucht

Oranje Het Nederlands elftal komt in turbulente tijden bijeen in aanloop naar het belangrijke duel tegen Zweden voor kwalificatie voor het WK van 2018. “Dit is tamelijk bizar.”

Bondscoach Danny Blind dinsdag tijdens de training van het Nederlands elftal in Katwijk. ANP Pro Shots

Eén, twee of geen assistenten naast Danny Blind? „Dat maakt mij geen zak uit.” Zo sprak reservespits Bas Dost toen hij zich maandag bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk meldde en vermoedelijk vertolkt hij daarmee de houding van alle internationals in de Oranje-selectie ten aanzien van de gebeurtenissen van afgelopen dagen. Hun eerzucht, mag je veronderstellen, is te groot om zich te laten afleiden door de KNVB-klucht die zich dezer dagen afspeelt.

Lees ook: Wat moet de KNVB nu gaan doen?

Op het veld telt alleen scherpte. Maar de leegloop in de staf van Oranje en de aftocht van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen? Ruis voor een profvoetballer. Donderdag oefent het Nederlands elftal in het PSV-stadion in Eindhoven tegen Griekenland. Daarna, volgende week dinsdag, wacht met Zweden-uit de eerste kwalificatiewedstrijd richting WK 2018. Een hele belangrijke in de poule waar Frankrijk favoriet is voor groepswinst en Zweden de belangrijkste concurrent lijkt voor plek twee: playoffs.

Alleen Blind is de constante factor

Terwijl concurrerende landen druk met hun EK waren, stond in Nederland ‘gansch het raderwerk’ stil. De EK-loze zomer die benut had kunnen worden voor uitgekiend personeelsbeleid rond Oranje, is een organisatorisch en publicitair fiasco geworden. Geen nieuwe start met sterke mannen aan de meet en het verloop in de dug-out van Oranje lijkt dat van seizoensarbeid in de aspergeteelt. Juist nu Oranje op en top voorbereid aan de WK-campagne zou moeten beginnen, is de enige continue factor in de trainersstraf de beschadigde hoofdcoach Blind.

De beminnelijke bondscoach werkte zich dinsdag in een zaal in Huis ter Duin met schimpscheuten door zijn persconferentie heen. Hij kan moeilijk anders. „Tamelijk bizar” noemde Blind de situatie bij de KNVB waar hij mee geconfronteerd is. Het is Blind al bijna niet meer aan te rekenen als het mis gaat tegen Zweden. „Maar niemand hoeft mij zielig te vinden.”

Hij was vrijdag nog geprikkeld toen het naar zijn zin bij de presentatie van zijn selectie al te veel over randzaken ging, net nu er sinds 1 juli technisch directeur Hans van Breukelen is bij de KNVB om die vragen op te vuren.

Galgenhumor

Die randzaken waren toen nog ‘slechts’ het vertrek van Dick Advocaat als assistent, het afzeggen van Ruud Gullit voor die rol en het door Blind niet gewenste afscheid van teammanager Hans Jorritsma eind dit jaar.

Blind was nu, dinsdagmiddag na de training van Oranje in Katwijk, ontspannener. Terwijl er nog zoveel meer was gebeurd. Marco van Basten die ook vertrekt als assistent, Van Oostveens vertrek. Nu alles toch op straat lag, bediende Blind zich van zelfspot en galgenhumor. „De trainers uit mijn staf liggen goed in de markt”, zei Blind. „Dus er is voor mij ook hoop.” Of er verder nog stafleden vertrekken? „Er is vandaag nog niets gebeurd, en we zijn al halverwege de dag.”

Lees ook: Een voor een vertrekken ze bij Oranje, vlak voor de WK-kwalificatie

Hij toonde zich begripvol, toen het ging om de het aanstaande vertrek van assistent-coach Marco van Basten naar de FIFA, waar hij leidend wordt in een ‘innovatieteam’. Blind is alleszins mild. „Ik gun hem deze mooie kans”, had hij al in een persverklaring laten opnemen. Uiteraard, „teleurgesteld” is hij, maar hij kan zich „verplaatsen” in Van Basten. Al zou hij het „zelf niet hebben gedaan”.

Van Oostveen weg is slechte timing

Er was maandag - „dat ook nog” zei Blind spottend - nog het opstappen van Bert van Oostveen, na zes jaar als directeur betaald voetbal. „Slechte timing”, vindt Blind, en bij die uitspraak trok hij een ernstig gezicht. Maar verder was Van Oostveen „altijd straight, eerlijk geweest”. Blind: „Ik wist dat hij het de laatste maanden moeilijk had, daar wil ik verder niet te veel op ingaan.”

Van Oostveen is de man die Blind altijd dekte, en in de als hoofdtrainer onervaren Zeeuw de bondscoach van de toekomst zag. In het voorjaar van 2014 al kreeg de toenmalig assistent van Louis van Gaal de job toegewezen voor ná het EK 2016. Maar Oranje verviel na het WK 2014 in een sportieve crisis. Een terugval die pijnlijk zichtbaar is op de FIFA-ranking met het afglijden van plek drie naar plek 26 nu. En pijnlijk voelbaar tijdens het EK deze zomer, zonder Oranje.

Lees ook over het vertrek van Bert van Oostveen

De kar Oranje uit de derrie

Zo werd Van Oostveens toezegging aan Blind een vervloekte verstrengeling na het ontslag van Guus Hiddink. Maar van Blind noch Van Oostveen werd afscheid genomen na het EK-echec. Blind mag de mede door hem in de modder gestuurde kar Oranje zodoende zelf uit de derrie trekken, met de aanzienlijke taak om het Nederlands elftal naar het WK 2018 in Rusland te loodsen.

En Van Oostveen zag pas na een „rationeel proces” deze zomer in dat stoppen in het belang van het Nederlands voetbal is. Terwijl de raad van commissarissen eind 2015, na de EK-uitschakeling, nog had besloten de directeur betaald voetbal voor drie jaar te herbenoemen. Of Van Oostveen al eerder had moeten vertrekken, om de organisatie lucht te geven? Weer die lach bij Blind. „Weggemóeten zelfs? Nee. Laat ik daar maar niks over zeggen.”

    • Bart Hinke