72 door IS achtergelaten massagraven in kaart gebracht

Het totaal aantal doden in de graven in Syrië en Irak wordt geschat tussen de 5.200 en 15.000.

Een Iraakse militair bidt bij een massagraf.
Een Iraakse militair bidt bij een massagraf. Foto: Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is verantwoordelijk voor zeker 72 massagraven in Syrië en Irak. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Associated Press (AP), het meest omvangrijke onderzoek naar de massamoorden tot nu toe. Het totaal aantal doden wordt geschat tussen de 5.200 en 15.000.

Door middel van interviews, foto’s en satellietbeelden bracht AP de massagraven in kaart. In veel gevallen is dit niet ingewikkeld, omdat IS geen poging doet de massagraven te verbergen. In Syrië vond AP zeventien massagraven. In één graf bevonden zich honderden lichamen van leden van dezelfde stam. Naar verwachting zullen er veel meer massagraven worden gevonden in gebieden waaruit IS zich terugtrekt.

Bekende massamoorden

Enkele massaslachtingen waren al bekend, zoals die bij de Badush-gevangenis nabij de Iraakse stad Mosul, waar in 2014 zeshonderd gevangenen omkwamen. Dit geldt ook voor de massale moordpartijen van IS in het Sinjar-gebergte in Noord-Irak in 2014. Daar werden meer dan honderd mensen in zes graven gevonden. Een andere bekende slachting, is die bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Camp Speicher in 2014. 1.700 Iraakse militairen kwamen hierbij om. Veertig IS-strijders werden vervolgens in Irak ter dood veroordeeld voor hun rol bij de moorden.

Voor zestien van de Iraakse massagraven geldt dat functionarissen niet eens een schatting kunnen geven van het aantal doden. In andere plaatsen is de schatting gebaseerd op de verhalen van de overlevenden, IS-propaganda en onderzoek op locatie.