6.500 bootvluchtelingen gered voor Libische kust

Dat meldt de Italiaanse kustwacht. Het gaat om een van de grootste aantallen bootvluchtelingen ooit die op een dag zijn gered.

Bootvluchtelingen springen in het water, op weg naar reddingswerkers van de Italiaanse kustwacht. Foto Emilio Morenatti / AP

Maandag zijn 6.500 bootvluchtelingen tussen Libië en Italië uit zee gered. Dat heeft de Italiaanse kustwacht bekendgemaakt. Er waren veertig reddingsacties nodig om alle vluchtelingen aan wal te krijgen. Het gaat om een van de grootste aantallen vluchtelingen ooit die op een dag zijn gered.

De reddingsacties vonden zo’n 20 kilometer ten noorden van de Libische stad Sabratha plaats. Naast boten van de Italiaanse kustwacht namen er ook boten aan de reddingsacties deel van het Europese grensagentschap Frontex en van ngo’s Proactiva Open Arms en Artsen zonder Grenzen. Het overgrote merendeel van de vluchtelingen zou bestaan uit Eritreeërs en Somaliërs, meldt persbureau AP.

Een deel van de vluchtelingen sprong van de overvolle boten in het water, toen ze de schepen van de reddingsorganisaties aan zagen komen. In totaal hadden de vluchtelingen zich op twintig boten verspreid. Onder hen bevonden zich ook baby’s.

Mensensmokkel

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er dit jaar al ruim 100.000 vluchtelingen aangekomen in Italië. 2.726 kwamen om bij hun poging Europa te bereiken. Er zouden nog bijna 300.000 vluchtelingen in Libië zijn die de oversteek naar Italië willen maken.

In maart van dit jaar sloten Turkije en de Europese Unie een deal, waarbij vluchtelingen die vanuit Turkije Griekse eilanden bereiken weer worden teruggestuurd. Als gevolg daarvan zijn er veel minder vluchtelingen die via die route Europa proberen te bereiken. In Libië wordt met een EU-missie de kustwacht en marine getraind. Daarmee moet mensensmokkel vanuit het in chaos verkerende Afrikaanse land worden teruggedrongen.

    • Joram Bolle