Zeker 54 doden bij zelfmoordaanslag Jemen

Het is een van de bloedigste aanslagen sinds het begin van de burgeroorlog begin vorig jaar. IS eist de aanslag op.

De ravage die de explosie veroorzaakt heeft in de Jemenitische stad Aden.
De ravage die de explosie veroorzaakt heeft in de Jemenitische stad Aden. Foto: Fawaz Salman / Reuters

Een zelfmoordaanslag bij de Zuid-Jemenitische stad Aden heeft maandagochtend aan zeker 54 mensen het leven gekost. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd, schrijft Reuters. Er zijn daarnaast tientallen gewonden gevallen.

Twitter avatar msf_yemen أطباء بلا حدود-اليمن .@MSF Hospital in #Aden received 45 dead and at least 60 wounded from #Aug29 morning explosion #Yemen https://t.co/yL63JxmaSv

De aanslag vond plaats bij een gebouw dat werd gebruikt door lokale regeringstroepen om rekruten te trainen. De zelfmoordterrorist reed met een auto vol explosieven het terrein op.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist via hun nieuwsagentschap Amaq. Terroristische organisaties als Al-Qaeda en IS plegen vaker bomaanslagen in de regio, zoals in mei en juni. De islamitische rebellen profiteren van de oorlog in Jemen en de politieke chaos.

3.900 burgerdoden

Sinds begin vorig jaar vechten de shi’itische Houthi-rebellen tegen het regeringsleger van de internationaal erkende soennitische president Hadi. De Houthi’s hebben een groot deel van Jemen veroverd, waaronder de hoofdstad Sana’a. De rebellen zouden daarbij volgens de regering steun krijgen van Iran - Iran ontkent dat - terwijl de Jemenitische regering Irans aartsvijand Saoedi-Arabië achter zich heeft staan. Aden is in handen van regeringstroepen.

De ligging van Aden (bericht gaat onder de kaart verder):

In totaal vielen tot nu toe bij de burgeroorlog 6.600 doden. Onder hen zijn 3.800 burgers, aldus een rapport van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat afgelopen donderdag uitkwam.

Artsen zonder Grenzen besloot bijna twee weken geleden zijn personeel terug te trekken uit zes ziekenhuizen in Noord-Jemen, nadat negentien doden vielen bij een bombardement op een ziekenhuis in Jemen.

    • Menno Sedee