‘PVV-Kamerleden overvallen door verkiezingsprogramma’

Fractieleden zeggen tegen RTL Nieuws dat zij het verkiezingsprogramma slechts een uur voordat het werd gepubliceerd kregen toegemaild.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft met de plotselinge publicatie van het PVV-verkiezingsprogramma zijn eigen fractie nogal overvallen. Dat zeggen verschillende PVV-Kamerleden tegen RTL Nieuws.

De fractieleden zeggen dat zij het verkiezingsprogramma, dat zou zijn geschreven door Wilders en Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Barry Madlener, per e-mail kregen toegestuurd, slechts een uur voordat het werd gepubliceerd. Ze kregen niet het verzoek om commentaar te leveren, maar ontvingen alleen de mededeling dat het partijprogramma binnen enkele ogenblikken zou worden gepubliceerd, schrijft RTL Nieuws op zijn website.

In het door Wilders gepubliceerde verkiezingsprogramma, dat zo kort was dat het op één A4-tje paste, wordt onder meer gepleit voor een totaalverbod op moskeeën, preventieve opsluiting van “radicale moslims” en een totale immigratiestop. Details vermeldt het programma niet.

Volgens RTL Nieuws vindt één van de Kamerleden de inhoud te ver gaan. Dat Kamerlid overweegt zijn of haar kandidatuur voor een volgende periode in de Tweede Kamer in te trekken als het programma niet fors wordt aangevuld. RTL Nieuws meldt op zijn website niet wie dit Kamerlid zou zijn.

    • Niels Posthumus