Vrijhandel

Europese Commissie: onderhandelingen met VS over TTIP-verdrag gaan door

De onderhandelingen over vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten gaan gewoon door, en de onderhandelaars blijven mikken op een akkoord dit jaar.

Dat stelt de Europese Commissie in een maandag uitgegeven verklaring naar aanleiding van uitspraken van de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel. Gabriel noemde het trans-Atlantische verdrag zondag „de facto mislukt”.

Volgens de politicus van regeringspartij SPD is er geen uitzicht meer op overeenstemming nadat Europa een aantal belangrijke eisen van de Amerikaanse onderhandelaars niet heeft willen inwilligen. Hij ging niet specifiek in op welke eisen dat zouden zijn. Maar de Europese Commissie spreekt tegen dat de gesprekken zijn vastgelopen. „Onderhandelingen over dit soort verdragen kosten tijd, maar de bal rolt en we boeken vooruitgang”, aldus een woordvoerder tijdens een persconferentie in Brussel. Hij benadrukte dat de Europese Commissie nog steeds een mandaat van de lidstaten om te onderhandelen.

Ondanks dat veel economen grote voordelen zien in vrijere handel tussen de Verenigde Staten en Europa, neemt de druk op de onderhandelingen de laatste maanden flink toe. Ook elders keert een toenemend aantal belangengroeperingen en prominente politici zich tegen het verdrag.

Zo hebben de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump zich beiden kritisch uitgelaten over TTIP. In Europa klinken zorgen dat het verdrag Amerikaanse bedrijven teveel macht zou geven.

Overigens benadrukte de woordvoerder van de Europese Commissie dat de deal niet per se door hoeft te gaan. „Het verdrag mag niet ten koste gaan van Europese standaarden op het gebied van veiligheid, gezondheid en databescherming.”

De ministers van handel van de EU-lidstaten komen eind september bij elkaar om de voortgang in de onderhandelingen te bespreken. (NRC)

    • Wouter van Noort