Volgende zorg Ajax: Ziyech aantrekken

Eredivisie

Dankzij de overwinning bij Go Ahead (0-3) is de crisis bij Ajax voor even bezworen. Deze week zal het vooral over de transfers gaan.

None
Foto ANP Pro Shots

Even zuinig als met geld is hij in zijn woordkeuze. Crisis bij Ajax, hoogspanning na de uitschakeling in de Champions League-voorronde tegen FK Rostov en de nederlaag vorig weekend tegen Willem II. „Mindere tijden”, heet dat dan in het vocabulaire van Marc Overmars, woorden die hij uitsprak in gesprek met NOS zondagmiddag.

Het is de meest kritieke tijd in zijn carrière als voetbalbestuurder, na een turbulente week waarin zijn functioneren als directeur spelerszaken bij Ajax in media en supporterskringen meer dan ooit ter discussie is gesteld. De handelsbalans bij Ajax is indrukwekkend: in vier seizoenen dik boven de 100 miljoen in de plus. Maar de geslaagde aankopen van Overmars zijn op één hand te tellen. Het blijft wachten op zijn droomaankoop, zijn pièce de résistance.

Bij Go Ahead Eagles, zondagmiddag tegenstander van Ajax, zette Overmars zijn eerste schreden als bestuurder in het betaald voetbal. Waar hij met een voetbalbegroting van 1,1 miljoen euro in de eerste divisie een selectie moest optuigen. Waar hij als technisch manager bij alles zei: ‘Maar wat levert dit op?’

Ajax wint in Deventer: 3-0. Peter Bosz, zelfverklaard „zoekend” trainer bij Ajax, heeft weer een nieuwe opstelling bedacht. Nu met centrumspits Kasper Dolberg en aanvaller Bertrand Traoré hangend op rechts. Nadat Eagles-spits Leon de Kogel bij 0-0 een strafschop heeft gemist, maakt Ajax met drie goals een einde aan de reeks wanprestaties. Voor het eerst onder Bosz geen tegengoal.

Overmars opgelucht, crisis bezworen – voor nu. Volgende zorg: het aantrekken van Hakim Ziyech, sterspeler van FC Twente. Alom geduid als de redder van Ajax. Via De Telegraaf werd het aantrekken van Ziyech na de uitschakeling tegen Rostov de club zo’n beetje opgedrongen. Zaterdag werd via dezelfde krant duidelijk dat Ajax inderdaad een poging doet Ziyech over te nemen.

Het zwalken rond Ziyech is een logische draai, maar wel publicitair pijnlijk. Te laat, te paniekerig. Verkoop dat maar eens als beleid. Overmars en Bosz hadden kort voor Ajax’ horrorweek nog gezegd dat de Marokkaanse international uit Dronten „niet nodig” is. Zij ondersteunden die opvatting met verwijzing naar ‘Ajax-beleid’, in dit geval het al te kwantitatieve argument dat er al genoeg middenvelders zijn en dat Ziyech de ontwikkeling van jeugdspelers in de weg zit.

Alle acht middenvelders in de selectie waren in Deventer van de partij. In de basisopstelling Davy Klaassen, Nemanja Gudelj en Jaïro Riedewald, op de bank Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer en op de tribune de jonkies Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Frenkie de Jong. Daar komt dus, als de clubs eruit komen, een 23-jarige begaafde linkspoot bij die zich uit en te na heeft bewezen in de eredivisie. Twee keer scoorde hij zaterdag, in wat vermoedelijk zijn laatste duel voor FC Twente was.

Ziyech hoort eigenlijk al drie jaar lang dat Ajax hem niet wil of hoeft, maar nog nooit werd het verschil tussen zijn klasse en het gebrek daaraan bij Ajax duidelijker dan nu. Twee beschamende nederlagen verder is het dan toch de bedoeling dat hij naar Amsterdam komt. Een eerste bod op Ziyech is afgeslagen door FC Twente, maar Ajax heeft bij de achterban eigenlijk al te veel verwachtingen gewekt om de deal nog te laten mislukken. De speler zelf zou graag komen. „De wil is er”, aldus Overmars.

Bosz zei zelfs al dat „we hele duidelijke plannen met hem hebben”. Dat hij al werd afgeserveerd als ‘niet nodig’ was dus voorbarig, maar Bosz heeft daar geen spijt van, zegt hij na het duel met Go Ahead Eagles. „Ik zou spijt hebben als ik hem een slechte speler zou hebben genoemd. Maar dat heb je mij nooit horen zeggen.”

Waar Bosz er nog wel in mee wil dat de uitschakeling voor de Champions League in Rostov „van invloed”  zal zijn geweest „op deze beleidskeuze”, hield Overmars tegenover de NOS vol dat Ziyech gewenst is omdat er „nog gekke dingen gaan gebeuren op de transfermarkt die wij niet verwacht hadden”. Namelijk dat „misschien wel meerdere middenvelders” op het punt staan te vertrekken, zei de directeur spelerszaken. „Zodoende is dit in een stroomversnelling gekomen.”

De komende dagen zal blijken of er inderdaad overweldigende belangstelling bestaat voor de middenvelders van Ajax. Woensdag om middernacht sluit de transfermarkt.

Met een transfersom die vermoedelijk de tien miljoen zal overstijgen, zou Ziyech de één na duurste Ajacied ooit worden, na de miskoop Miralem Sulejmani à 16,25 miljoen euro. En aangezien Ziyech nu bij Twente al negen ton verdient, zal het salaris naar alle waarschijnlijkheid ver boven het bij Ajax maximale brutosalaris van 1 miljoen euro komen te liggen.

De komst van Ziyech zou daarmee in vele opzichten een breuk vormen met de koers die Ajax sinds de Cruijff-revolutie heeft ingezet. Het zuinige beleid, noem het doelmatig, van Overmars en de sterk sturende raad van commissarissen wordt maximaal opgerekt. Tien miljoen ruim? Een hele stap voor de man wiens veronderstelde zuinigheid zich volgens bekenden zelfs uitstrekt naar e-mails die hij tikt zonder werkwoorden.

Ach, lachte hij zuinigjes bij de NOS. Van dat stigma „kom ik nooit meer af, laat ik dat ook maar niet proberen”.

    • Bart Hinke