Voetbalbond

‘Bert van Oostveen stopt na zes jaar als directeur betaald voetbal KNVB’

None
foto ANP PRO SHOTS

Bert van Oostveen stopt als directeur betaald voetbal van de KNVB. Volgens het Algemeen Dagblad wordt dat nog deze week bekendgemaakt door de voetbalbond.

Hij zou daarmee alsnog na zes jaar stoppen, een termijn die hij bij zijn aantreden noemde. Hij volgde op 1 september 2010 Henk Kesler op als belangrijkste KNVB-bestuurder. Een KNVB-woordvoerder onthoudt zich van commentaar.

Eind 2015 werd hij door de raad van commissarissen nog herbenoemd als directeur tot januari 2019. Maar in de publieke opinie was zijn lot bezegeld toen Oranje het EK 2016 miste, waarbij de kritiek vooral betrekking had op de constructie waarbij Danny Blind het bondscoachschap in het vooruitzicht gesteld was. Guus Hiddink werd vier duels voor het eind van de EK-kwalificatie ontslagen, Blind verloor daarna nog drie keer.

De problematiek rond Oranje is „voor jullie heel zichtbaar en interessant, maar ik kan je vertellen dat dat nog geen drie procent van mijn tijd kost”, zei Van Oostveen vorig jaar zomer in gesprek met deze krant. Hij achtte lange tijd een technisch directeur bij de KNVB niet noodzakelijk. Afgelopen juli kwam er alsnog op aandringen van de raad van commissarissen een voetbalman in de directie: Hans van Breukelen.

In de crisis rond FC Twente, dat afgelopen voorjaar vocht voor het behoud van de proflicentie, had Van Oostveen volgens critici onhandig geopereerd. Terwijl de club in onderhandeling was met financiers en oud-bestuurders over een crediteurenakkoord, zei de KNVB-directeur in de media dat „de begrafenis al besteld was” en dat FC Twente „Houdini en Hans Klok nodig had”  om als club te overleven. (NRC)

    • Bart Hinke