‘VN steunen Assad met tientallen miljoenen via steunprogramma’s’

Volgens de Britse krant The Guardian bestaat het risico dat VN-gelden bij het Syrische regime terechtkomen.

Critici zijn bang dat de VN-steungelden terechtkomen bij president Assad. Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben tientallen miljoenen euro’s aan steungelden uitgekeerd aan mensen die nauw verbonden zijn met de Syrische president Assad. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

De steungelden zijn uitgekeerd aan bedrijven die hebben te lijden onder sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ook goede doelen, waaronder een liefdadigheidsinstelling onder de hoede van de vrouw van Assad, en overheidsinstanties ontvangen het geld.

In hun analyse licht The Guardian enkele opvallende feiten uit. Zo hebben de VN de Syrische landbouw gesteund met een bedrag van omgerekend 11,5 miljoen euro, terwijl de EU handel met datzelfde departement heeft stopgezet uit angst voor misbruik. Van een soortgelijke situatie is ook sprake bij onder meer een Syrische brandstofleverancier en de nationale bloedbank.

VN: goedkeuring Assad noodzakelijk

Volgens de VN is het noodzakelijk dat er wordt samengewerkt met partijen die de steun van Assad krijgen. Er wordt echter alles aan gedaan het geld bij de juiste personen te laten uitkomen, zo laat een woordvoerder weten aan The Guardian:

“Het allerbelangrijkste is het bereiken van zoveel mogelijk kwetsbare burgers. Onze opties in Syrië zijn beperkt door de zeer onzekere context waarin mensen en bedrijven opereren.”

Critici zijn echter bang dat het geld terechtkomt bij president Assad en dat het doel van de VN-missie in gevaar is. De steungelden zouden vooral terechtkomen in door regime bezet gebied. De VN zouden met het geld zo een regime steunen dat honderdduizenden doden op zijn geweten heeft.

    • Etienne Verschuren