Vluchtelingenopvang Duitsland

Gabriel uit kritiek op Merkel

Een week voor belangrijke Duitse deelstaatverkiezingen en een jaar voor de parlementsverkiezingen, begint vicekanselier Gabriel (SPD) meer afstand te nemen van bondskanselier Merkel (CDU). Op haar kwetsbare punt, het omstreden vluchtelingenbeleid, viel Gabriel haar zondag hard aan. Ook eiste de leider van de SPD dat Duitsland een ‘bovengrens’ instelt voor het aantal toe te laten vluchtelingen. Merkel heeft steeds geweigerd een getal te noemen van het maximale aantal vluchtelingen dat Duitsland wil opvangen. CDU en CSU „hebben de uitdagingen onderschat”, zei Gabriel zondag over de vluchtelingenkwestie in een interview met tv-zender ZDF. „Wij hebben altijd gezegd dat het ondenkbaar is dat we ieder jaar een miljoen vluchtelingen opnemen.” Daar voegde Gabriel aan toe dat het niet genoeg is om steeds te zeggen ‘Wir schaffen das’, een duidelijk verwijt aan Merkel die deze uitspraak een jaar geleden deed en hem deze zomer herhaalde. (NRC)

    • Juurd Eijsvoogel