Vijftien Filippijnse militairen gedood door aan IS gelieerde rebellen

Ondertussen groeien de zorgen over het schenden van mensenrechten onder het bewind van president Duterte.

Filippijnse militairen doodden afgelopen week 21 rebellen. Foto: AFP

Bij gevechten met terreurgroep Abu Sayyaf zijn in de Filippijnen maandag vijftien militairen omgekomen. Dat melden legerfunctionarissen volgens persbureau AP.

De gevechten vonden plaats in het onrustige zuiden van het land. Ook raakten vijf militairen gewond in een twee uur durend vuurgevecht met Abu Sayyaf in de plaats Patikul, eveneens in het zuiden. Hierbij kwamen zeker twee rebellen om het leven.

Patikul, gelegen in de provincie Sulu op het eiland Jolo. Hier houdt Abu Sayyaf veel ontvoerde mensen vast:

Abu Sayyaf

Onder de nieuwe president Rodrigo Duterte vielen er bij gevechten met Abu Sayyaf op één dag niet eerder zoveel slachtoffers aan de kant van het leger. De president startte vorige week een offensief tegen de terreurgroep, die de laatste tijd gewelddadiger wordt. Vrijdag en zaterdag doodde het leger nog zeker 21 rebellen nabij Patikul.

Waar de aan Islamitische Staat gelieerde terreurgroep zich voorheen beperkte tot kidnapacties, wordt het geweld de laatste maanden heviger. Zo werden in april en juni Canadese gijzelaars vermoord. Ook worden plattelandsbewoners met regelmaat ontvoerd. De terreurgroep heeft naar schatting vierhonderd leden.

Ook de in 2012 ontvoerde Nederlandse vogelaar Ewold Horn wordt nog steeds vastgehouden. Hij werd ontvoerd op de eilandengroepen Tawi-Tawi. Tijdens een militaire actie in december 2014 van het leger wist zijn Zwitserse reisgenoot Lorenzo Vinsiguerra te ontsnappen. Horn was toen te zwak om te vluchten, aldus Vinsiguerra.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Mensenrechtenschendingen

Buiten de strijd tegen het jihadisme heeft president Duterte te maken met drugscriminaliteit. Honderden ‘drugdealers’ zouden sinds zijn aanstelling zijn gedood. Dit maakt Duterte in eigen land populair, maar in het buitenland wordt alarm geslagen.

De Amerikaanse president Obama brengt op 6 september een bezoek aan de Filippijnen. De genoemde mensenrechtenschendingen staan dan op de agenda, zo laat het Witte Huis weten tegenover Reuters.

    • Etienne Verschuren