In beeld

Verzetsstrijders komen nog één keer samen

Voor de allerlaatste keer kwamen zaterdag in Doorn verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar op de Dag van Verzet. Van de 9000 leden zijn er nog maar 115 in leven. Van hen reisden er 22 af naar Doorn voor de jaarlijkse lunch.
Nog één keertje kwamen ze zaterdag vanuit heel het land samen; de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers hadden gestreden in het verzet.
Ilvy Njiokiktjien
Vanaf de eerste Dag van het Verzet, in 1974 in het leven geroepen door de Nationaal Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland, was het hun jaarlijkse ritueel geworden.
Ilvy Njiokiktjien
Een moment om oude vrienden terug te zien, om de altijd aanwezige herinneringen op te halen. Maar aan dat ritueel is een einde gekomen.
Ilvy Njiokiktjien
Ouderdom heeft de ooit uit bijna 9.000 leden tellende groep teruggebracht naar 115.
Ilvy Njiokiktjien
"Vorig jaar waren we hier met 28 oud-verzetsmensen, dit jaar zijn het er nog maar 22. De rest bestaat uit weduwen en begeleiders.”
Ilvy Njiokiktjien
Luitenant Generaal b.d Ted Meines samen met zijn verpleegkundige.
Ilvy Njiokiktjien
Ted Meines (l) begroet Pieter Cornelis Hoekman.
Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien
Vanuit een vergulde lijst die op een tafel is geplaatst, kijkt koningin Wilhelmina toe.
Ilvy Njiokiktjien
De Dag van het Verzet vond plaats in De Basis; een uit wit steen en hout opgetrokken gebouw vlakbij de marinierskazerne in Doorn.
Ilvy Njiokiktjien
Na de reünie van vorig jaar, waarbij ter ere van zeventig jaar bevrijding ook koning Willem-Alexander aanwezig was, werd de knoop doorgehakt. Nog één laatste keer zou de Dag van het Verzet worden georganiseerd. Dus kwamen zij die daar fysiek de puf voor hebben zaterdag naar Doorn.
Ilvy Njiokiktjien