Uitpluizen

Ze zijn opgegroeid met smartphones en gewend aan de eindeloze informatiestroom die daarbij hoort. Ze zijn niet gewend aan autoriteit en zouden een niet-hiërarchische werkomgeving prefereren. Generatie Z, zoals The Huffington Post ze in 2015 omschreef, is tussen de 5 en 20 jaar oud. Tijdschrift SOFA, dat eind juli uitkwam, wijdt haar eerste nummer aan deze digital natives. SOFA-Hoofdredacteur Ricarda Messner richtte in 2013 het alom geprezen Flaneur op. Een literair kunsttijdschrift dat elke editie één straat als startpunt kiest, bijvoorbeeld Fokionos Negri in Athene voor hun laatste editie. SOFA, dat elke editie een thema m.b.t. de digitiale wereld behandelt, heeft niks weg van het sierlijke Flaneur. De felle kleuren, omlijnde letters en pixelige foto’s doen aan Hitkrant denken en nemen daardoor veel van de charme van de inhoud weg. Dankzij hun 16-jarige eindredacteur Andy Coronada (gevonden via Instragram) en hun jonge redacteuren is het wel gelukt de generatie in tekst uitgebreid neer te zetten. Als zorgeloze, maar slimme kinderen die als ‘Social Media Expert’ werken en niet zo veel om een mastertitel geven. Die genderfluïde zijn of zich op een andere manier verbonden voelen met de LGBTQAI*-gemeenschap. Om te voorkomen dat je na 10 pagina’s het blad in de hoek van de kamer gooit is het echter verstandig de uitgebreide inhoudsopgave en de verklarende woordenlijst paraat te houden. (Inclusief ‘LGBTQAI*’).

    • Astrid van Rooij