‘Tientallen criminelen duiken onder in Dubai’

Veel Nederlandse criminelen zoeken er hun toevlucht, onder wie veel kopstukken uit de zogenaamde ‘Mocro-oorlog’.

Uitzicht op Dubai, gezien vanaf het hoogste gebouw ter wereld de Burj Khalifa.
Uitzicht op Dubai, gezien vanaf het hoogste gebouw ter wereld de Burj Khalifa. Foto: Robert Vos / ANP

Tientallen Nederlandse criminelen zitten ondergedoken in Dubai omdat de oliestaat geen uitleveringsverdrag met Nederland. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Het zou onder meer gaan om kopstukken uit de zogenoemde ‘Mocro-oorlog’, een conflict in de Amsterdamse onderwereld die speelt tussen criminelen van voornamelijk Marokkaanse afkomst.

Volgens De Telegraaf wil het ministerie van Veiligheid en Justitie dit jaar nog met de Verenigde Arabische Emiraten om tafel om te spreken over een bilateraal rechtshulp- en uitleveringsverdrag. Criminelen zouden onder meer naar Dubai gaan om geld wit te wassen en belasting te ontduiken, maar ook als ze vrezen voor een eventuele liquidatie. Vanwege hoge straffen en strenge controles zouden huurmoordenaars liever niet in het land komen.

Kopstukken uit de Mocro-oorlog

Volgens De Telegraaf bevinden zich onder de criminelen die zich schuilhouden in Dubai kopstukken uit de Mocro-oorlog. Onder anderen de inmiddels geliquideerde Samir B. verbleef regelmatig in het land. Ook zou hij er geld witgewassen hebben.