Thuiszorg

Kort geding FNV tegen loonsverlagingvoormalige werknemers TSN

De nieuwe contracten van ongeveer 2.000 oud-medewerkers van de failliete thuiszorgorganisatie TSN komen mogelijk op losse schroeven te staan. Dinsdag dient in Rotterdam een kort geding dat vakbond FNV heeft aangespannen tegen Axxicom, de thuiszorgorganisatie die een deel van de medewerkers van TSN overnam toen dat bedrijf eerder dit jaar op de fles ging vanwege financiële problemen. De vakcentrale vindt het onrechtmatig dat de voormalige TSN-werknemers er qua beloning op achteruit zijn gegaan bij Axxicom.

Een groot aantal van de 10.000 voormalige TSN-werknemers werkt nu bij een andere thuiszorgorganisatie tegen hetzelfde salaris. Maar volgens de FNV gingen sommigen er bij Axxicom bijna eenderde in loon op achteruit. Volgens de FNV krijgen ongeveer 2.000 oud-TSN’ers een lager salaris dan ze voor het faillissement kregen.

De loonsverlaging zou in strijd zijn met de cao voor thuiszorgpersoneel, waarin staat dat werknemers hun salaris moeten behouden als ze wisselen van werkgever. Maar thuiszorgorganisaties zeggen dat dat niet opgaat in het geval van een faillissement. De vakcentrale wil van de rechtszaak een voorbeeldzaak maken.

Axxicom wil vooruitlopend op het kort geding niet reageren. De uitspraak wordt over twee weken verwacht. (NRC)

    • Simone van Driel