De Thuiskok: Frambozen-prosecco-sorbet

©

Mijn favoriete ijs is altijd sorbetijs geweest. De echte favoriet was de ene keer mango, dan citroen en dan weer passievrucht, maar het was altijd schepijs met fruitsmaak. Frambozen is ook zo’n smaak die altijd goed is. Nu heb ik de combinatie van frambozen en champagne al vaak in andere vormen geproefd dus ik kan me voorstellen dat dit recept een heerlijk ijsje oplevert.

Breng het water aan de kook en voeg de suiker of honing toe. Roer tot de suiker of honing is opgelost. Laat afkoelen. Pureer de frambozen in de keukenmachine. Als je bevroren fruit gebruikt, voeg dan wat water toe. Zeef de puree om de pitjes eruit te halen. Meng de frambozenpuree met het suiker- of honingwater, de prosecco, het citroensap, de citroenzeste, het zeezout en eventueel het johannesbroodpitmeel. Meng alles goed.

Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan. Zonder ijsmachine: giet het mengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na 2-3 uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer. Herhaal dit ieder uur gedurende 3-4 keer tot het ijs zacht is geworden. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.

Eet dit ijs zo snel mogelijk na bereiding, dan is de smaak het lekkerst. Daarna is het maar enkele dagen houdbaar, want door de prosecco verandert de smaak al snel.

    • Sam de Voogt