‘Minder aandacht voor mensenhandel, te weinig expertise bij politie’

In 2014 meldden de politie en marechaussee nog 1.051 mogelijke slachtoffers van mensenhandel, afgelopen jaar waren dat er 801 – een afname van bijna vijfentwintig procent.

Een peeskamer van een prostituee op de Wallen in Amsterdam.
Een peeskamer van een prostituee op de Wallen in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

De politie en marechaussee hebben steeds minder aandacht voor de slachtoffers van mensenhandel. Terwijl zij in 2014 1.051 mogelijke slachtoffers hebben gemeld, waren dat er afgelopen jaar 801 – een afname van bijna vijfentwintig procent. Die lijn zet zich door in 2016. In het eerste halfjaar werden fors minder slachtoffers van mensenhandel aangemeld dan de eerste zes maanden van 2015. Dit staat in de Monitor mensenhandel 2015 die deze dinsdag wordt gepubliceerd.

Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer-Vermeulen is door de reorganisatie bij de politie „belangrijke kennis weggevloeid” over de aanpak van mensenhandel. Dettmeijer: „Ik maak me daar ernstige zorgen over. De expertise van de politie is nog niet op peil.” Warner ten Kate, officier van justitie belast met mensenhandel, herkent het beeld dat geschetst wordt.

We spraken met een slachtoffer: Maria moest het met vreemde mannen doen

Focus verschoven naar terrorisme

De halvering van het aantal aangemelde slachtoffers door de marechaussee wordt, zegt Dettmeijer, veroorzaakt door de „verhoogde aandacht” voor de vluchtelingeninstroom. „De focus is verschoven naar mensensmokkel en terrorisme.”

Ook Jeugdzorg en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doen meldingen. In totaal werden in 2015 1.321 slachtoffers van mensenhandel aangemeld, 240 minder dan in 2014. 434 slachtoffers hebben de Nederlandse nationaliteit, daarvan zijn 128 minderjarig en werden seksueel uitgebuit. Die groep is in werkelijkheid groter, zegt Dettmeijer.

„Jeugdzorginstellingen melden nog onvoldoende, omdat ze toestemming moet vragen aan de ouders of voogd en dat vinden ze moeilijk. Bij meerderjarigheid hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan de ouders.”

Minderjarige slachtoffers

Volgens Nederlandse hulpverleners uit de opvang daalt de leeftijd van de minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Expertise- en behandelcentrum Fier, gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers van loverboys en jeugdprostitutie, start vanaf eind september een speciale behandelgroep die zich richt op meisjes van elf tot veertien jaar.

Ongeveer dertig procent van deze meisjes doet aangifte bij de politie, volgens hulpverlener Martien Fagel van Pretty Woman uit Utrecht. Fagel: „Sommige meisjes weten hun lievelingskleur niet meer als ze hier binnenkomen. De loverboy heeft dat allemaal ingevuld.”

Lees hieronder het volledige rapport: