Silicon Valley waarschuwt Rutte voor ongunstig belastingklimaat

De bedrijven benaderden de premier in mei over hoe Nederland het beste zijn gunstige belastingklimaat kan behouden.

Premier Mark Rutte, Apple-baas Tim Cook en Neelie Kroes bezoeken een Apple Store tijdens een driedaags bezoek aan Silicon Valley in februari.
Premier Mark Rutte, Apple-baas Tim Cook en Neelie Kroes bezoeken een Apple Store tijdens een driedaags bezoek aan Silicon Valley in februari. Foto Jerry Lampen / ANP

Ruim tachtig vooraanstaande technologiebedrijven uit Silicon Valley, waaronder Apple en Google, hebben eerder dit jaar Mark Rutte een brief gestuurd over het belastingklimaat in Nederland. Zij vrezen dat het aantrekkelijke vestigingsklimaat voor Amerikaanse bedrijven verloren gaat door de aanpak van belastingontwijking. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De belastingdirecteuren van de bedrijven, verenigd in de Silicon Valley Tax Directors Group (SVTDG), hebben in mei de Nederlandse regering benaderd met hun visie over hoe Nederland het beste zijn gunstige belastingklimaat kan behouden en verbeteren. Rutte zou de bedrijven hierom gevraagd hebben tijdens zijn bezoek in februari aan Silicon Valley. De SVTDG zet zich vaker in voor gunstig belastingbeleid wereldwijd.

Naast Apple en Google behoren onder meer ook Facebook, LinkedIn, Dropbox, Cisco, eBay en Microsoft tot de lobbygroep. Naast Rutte ontvingen ook ministers Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën), Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) en staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) de brief.

Nederlandse voordelen

De bedrijven benadrukken in de brief de voordelen van Nederland als vestigingsland, waar de Belastingdienst “toegankelijk” is en het mogelijk is ‘advance tax rulings‘ te sluiten. Deze rulings geven bedrijven zekerheid over welke belastingen ze moeten betalen. Ook waarderen ze de vele belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten.

Nog een belangrijk voordeel voor internationale bedrijven in Nederland is het ontbreken van bronbelasting op rente en royalty’s. Ook de ruime vrijstelling van winstbelasting op in het buitenland behaalde winst door dochterondernemingen maakt Nederland een aantrekkelijk vestigingsland.

‘Gevaar voor Amerikaanse investeringen’

Als een van de voordelen verdwijnt, zal dat zeker gevolgen hebben voor Amerikaanse investeringen in Nederland, schrijven de bedrijven. Ze beweren dat Amerikaanse bedrijven verantwoordelijk zijn voor 450.000 banen in Nederland en voor 5 procent van het bruto binnenlands product.

SVTDG adviseert Nederland het huidige belastingklimaat te beschermen en duidelijk te zijn over zijn toekomstvisie om onzekerheid te voorkomen. Ook vinden ze dat de winstbelasting van 25 procent naar beneden moet - vergelijkbaar met Ierse, Zwitserse en Britse belastingen, aldus de bedrijven. Dat zou betekenen dat de belasting naar onder de 20 procent moet.

Kritiek op Nederland

De Europese Commissie is uiterst kritisch op de advance tax rulings. Zij beoordeelde dat een afspraak tussen Nederland en Starbucks, waardoor de koffieketen miljoenen euro minder belasting hoefde te betalen tussen 2008 en 2014, als onwettig. Nederland ging in beroep bij het Hof van Justitie van de EU. De belastingdirecteuren van Silicon Valley scharen zich aan de kant van Nederland.

In juli taxeerde Nederland Starbucks alsnog de 25,7 miljoen euro. Ook al loopt de beroepszaak nog, dat betekent niet dat Nederland mag wachten met het vorderen van de miljoenen bij Starbucks.

Er is ook veel kritiek op Nederland op het ontbreken van bronbelasting. Hierdoor zouden internationale bedrijven makkelijk geld kunnen wegsluizen naar belastingparadijzen.