Rusland ook uitgesloten van paralympische Winterspelen 2018

De schorsing volgt op ontdekking van enorm dopingschandaal. Rusland was al uitgesloten van de paralympische Zomerspelen in september.

Russische spelers tijdens de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Foto Michael Sohn / AP

Russische atleten zullen ook niet mogen deelnemen aan de paralympische Winterspelen van 2018. Die worden gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het Russich Paralympisch Comité (RPC) heeft maandag laten weten dat Rusland wegens een omvangrijk dopingschandaal voor het evenement is geschorst door de overkoepelende paralympische organisatie IPC.

Eerder al werd al bekend dat de Russen ook niet mogen verschijnen op de aanstaande paralympische Zomerspelen, die in september in Rio de Janeiro worden gehouden. Het beroep dat Rusland daarover indiende bij het internationale sporttribunaal CAS werd onlangs afgewezen. Rusland vecht de zaak nog wel aan bij de Zwitserse federale rechtbank, maar kan de zaak alleen op basis van procedurefouten alsnog winnen, niet op basis van de inhoud.

De dubbele schorsing volgt op de ontdekking van een omvangrijk dopingprogramma dat door de Russische staat werd georganiseerd. Honderden sporters kregen verboden middelen toegediend en honderden positieve tests werden verdoezeld en vernietigd. De Russische geheime dienst werkte daar aan mee. De voorzitter van het IPC, Sir Philip Craven, typeerde de Russische dopingpraktijken eerder al als “een ongekende aanval op schone atleten”.

Op de laatste paralympische Winterspelen, die van Sotsji in 2014, eindigde Rusland op de eerste plek van het medailleklassement.

    • Niels Posthumus