Rendieren door bliksem getroffen

Foto Haavard Kjontvedt /AFP/HO/ Norwegian Environment Agency

Bij een onweer zijn eind vorige week 323 Noorse rendieren door de bliksem getroffen. Jagers vonden de dieren vrijdag in het natuurgebied Hardangervidda in het zuiden van Noorwegen, tussen Oslo en Bergen. Dieren neigen ertoe bij elkaar te kruipen als het onweert, soms onder bomen. Hoewel 323 een bijzonder groot aantal is, is het wel voorgekomen dat 654 schapen tegelijkertijd werden gedood door bliksem. Wat er kan gebeuren, is dat de bliksem de grond raakt en onder stroom zet. De elektrische stroom gaat via een poot het lichaam in en door de andere poten het lichaam uit, waarbij het een hartstilstand veroorzaakt. Vijf van de getroffen rendieren vertoonden nog tekenen van leven en moesten worden afgemaakt.