Rechter: ROC Landstede moet leerlingen diploma geven

Landstede ligt overhoop met partnerinstelling EPBS, en weigerde een diploma te verstrekken. 21 leerlingen spanden een kort geding aan.

Beeld ter illustratie. Foto: Marcel Antonisse / ANP

De 21 mbo-leerlingen van de Europort Business School (EPBS) krijgen, mits ze slagen, toch voor 1 september hun diploma ROC Landstede. Dat heeft de rechter vandaag bepaald tijdens een kort geding dat de leerlingen hadden aangespannen tegen ROC Landstede.

De mbo-instelling Landstede werkt namelijk nauw samen met EPBS, ze bieden samen zeven opleidingen aan, maar weigerde nog langer diploma’s uit te reiken. Dit komt door een conflict tussen de twee scholen.

Dat conflict begon na een rapport van de onderwijsinspectie, waarin staat dat de twee onderwijsinstellingen geen juiste samenwerkingsovereenkomst hebben. Met alle gevolgen van dien: Landstede zou onterecht Rijksgeld hebben ontvangen voor de studenten, de mbo-instelling zou bovendien te weinig verantwoording hebben genomen voor het onderwijs, net als voor de examinering.

Wel of geen onderwijsovereenkomst?

De inspectie concludeert bovendien dat onjuiste samenwerking ertoe leidt de leerlingen geen onderwijsovereenkomst hebben met Landstede maar met EPBS. Waardoor Landstede dus nu geen diploma’s meer wil uitreiken aan deze studenten. De rechter stelt vandaag dat er wél een onderwijsovereenkomst is tussen de leerlingen en Landstede.

De advocaat van de studenten liet tijdens de zitting weten dat studenten contracten hebben ondertekend waar Landstede op staat, dat ze in het systeem konden van de school en op basis van de inschrijving bij Landstede studiefinanciering ontvangen. De rechter wees er op dat er nog een kleine vierhonderd studenten de afgelopen jaren zijn afgestudeerd en een diploma van Landstede hebben ontvangen. Waarom zou dat dan nu niet gebeuren?

De rechter stelde dat vandaag het belang van de leerlingen voorop moest staan. En dus moet de eindexamencommissie van Landstede alsnog aan de slag om te kijken wie een voldoende heeft gehaald voor zijn of haar examen. De leerlingen krijgen dat woensdag te horen. Niet alle 21 studenten hebben hun examendossier al compleet, sommige moeten nog examens doen of onderwijs volgen. Voor hen komt er een nieuwe onderwijsovereenkomst en een leerplan.

Geen diploma zou ‘desastreus’ zijn

De leerlingen kregen twee weken voor de diploma-uitreiking te horen dat deze niet door zou gaan. En dat zou desastreus zijn, zegt onderwijsadvocaat Wilco Brussee, die de leerlingen bijstaat. Deze studenten staan op het punt om aan een vervolgstudie te beginnen of hebben hun nieuwe werkgever toegezegd het diploma straks te overhandigen. Brussee legt uit dat EPBS niet zomaar zelf de diploma’s kan uitreiken. Twee van de zeven studies verzorgde Landstede. En de studenten zouden mogelijk hun studiefinanciering moeten terugbetalen, als blijkt dat ze niet aan een bekostigde instellingen hebben gestudeerd.

De strubbelingen tussen de scholen begon na het rapport van de onderwijsinspectie, dat volgde op een publicatie in het Algemeen Dagblad. Hierin vertelden (oud-)studenten dat docenten van EPBS toetsopgaven lekten voorafgaand aan examens. En deze werden in ruil voor een fles wijn soepeler nagekeken. De inspectie vond geen bewijzen voor deze aantijgingen, maar was wel zeer kritisch over EPBS; zo zouden Chinese studenten er te makkelijk vrijstellingen hebben gekregen. Dat ging over de hbo-tak van de particulieren school en niet over het mbo-onderwijs dat de school aanbiedt.

    • Juliette Vasterman