Politie doet recordvangst illegale natuurproducten

Er werden onder meer huiden van slangen en varanen, zwaardviszwaarden en kleine, opgezette krokodillen aangetroffen.

Foto van een deel van de vondst in Brabant. Foto van de politie.

Bij een zoekactie hebben de douane en de politie een recordhoeveelheid illegaal koraal en dierlijke producten aangetroffen. In een bedrijfspand en in een aantal loodsen in Noord-Brabant werden huiden, opgezette dieren en een een groot contant geldbedrag gevonden.

Tekst gaat verder na tweet.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Recordvangst koraal, huiden en botten van beschermde dieren https://t.co/0peWSKyPzm https://t.co/lTZWL8iAtX

Er zijn geen aanhoudingen verricht. Wel wordt de 53-jarige eigenaar van bedrijf verantwoordelijk gehouden. Er loopt een onderzoek naar hem, zegt een politiewoordvoerder.

Drie dagen voor uitzoeken

In de vijf doorzochte loodsen werd in totaal 2.000 kilo koraal gevonden. Ook vond de politie huiden van slangen en varanen, zwaarden gemaakt van zwaardvissen en kleine, opgezette krokodillen. De woordvoerder spreekt over een vondst van een “bizarre omvang en diversiteit”. De onderzoekers deden drie dagen over het uitzoeken van het illegale materiaal. Naast de spullen vond de politie een half miljoen euro aan contanten en goud.

De financiële waarde van de aangetroffen huiden, botten en ivoor loopt volgens de politie “in de tonnen”, de schade aan het milieu “is ongekend”. De spullen zijn in beslag genomen en zijn vervoerd naar een opslagplaats van de douane. Specialisten doen daar verder onderzoek.

Georganiseerde misdaad

Een woordvoerster van de douane zei tegen ANP dat het vermoedelijk om georganiseerde misdaad gaat. Justitie kwam het bedrijf op het spoor nadat in de Rotterdamse haven in een container uit China 345 kilo koraal was gevonden.

    • Guus Ritzen