Ook het orkestwerk van Ysaÿe is de moeite waard

De zes sonates voor soloviool van Eugène Ysaÿe (1858-1931) zijn inmiddels (terecht) repertoirestukken onder violisten. Maar ander werk van van de Belg is zelden te horen, terwijl hij ook orkestwerken en zelfs een opera schreef. Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en dirigent Jean-Jacques Kantorow proberen nu wat aan de bekendheid van Ysaÿes orkestmuziek te doen. Op dit album speelt het met violisten Amaury Coeytaux en Svetlin Roussev. De eerste maakt een betere indruk, met vibratorijk maar fijnzinnig spel. Zo uitgesproken als zijn sonates zijn de ‘poèmes’ niet, maar ook deze muziek, vol lyriek en af en toe een leuke vondst (de plofjes koper in de fraaie Chant d’hiver), is zeer de moeite waard. De grootste verrassing is eigenlijk het orkest zelf: wat een warm, afgewogen klankbeeld.