Onderzoek naar oneerbaar gedrag

Directeur Nyenrode vrijgepleit

De Nyenrode-directeur die in juni dit jaar terugtrad nadat er klachten tegen hem waren ingediend over zijn optreden tijdens een studiereis is daarvan door een onderzoekscommissie geheel vrijgepleit.

Zeven medewerkers, onder wie de voorzitter van de examencommissie, beklaagden zich deze zomer in een vertrouwelijke brief aan het college van bestuur van Nyenrode over het gedrag van Anton Busselman, directeur van de Amsterdamse vestiging. NRC openbaarde het bestaan van de brandbrief, waarin het algehele functioneren van Busselman aan de kaak werd gesteld.

Directe aanleiding voor de brief was een studiereis van studenten naar China waar Busselman „enkele studentes (…) oneerbaar” zou hebben behandeld. Ook was er volgens de opstellers van de brief tijdens dat verblijf sprake van overmatig drankgebruik.

De commissie onderzocht, op verzoek van Nyenrode, alleen de studiereis. Het „acht” na onderzoek alle in het kader van de Chinareis tegen Busselman geuite klachten „ongegrond”, aldus de particuliere businessuniversiteit in een persbericht.

De commissie onder leiding van hoogleraar criminologie Emile Kolthoff noch Nyenrode wil het onderzoeksrapport vrijgeven. Ook zijn de onderzoekers noch het college van bestuur van Nyenrode beschikbaar voor vragen. Busselman laat via zijn reputatiemanager Charles Huijskens weten „zich gerehabiliteerd te voelen”. De briefschrijvers daarentegen zijn verbolgen. Docent Jaap Verdonck Huffnagel, een van hen, is „verbijsterd”. „Hier is geen onderzoek gedaan. Dit is de ultieme doofpot.”

In juli onthulde NRC na eigen onderzoek dat Busselman zich als directeur schuldig maakt aan belangenverstrengeling. Hij huurde in mei 2015 voor 90.000 euro zijn eigen ICT-bedrijf in. Het Nyenrode-bestuur was verrast toen het in september 2015 bij toeval op de onregelmatigheid stuitte maar greep niet in. De inhuur loopt nog zeker een jaar door.

    • Hugo Logtenberg