OM eist 8 jaar cel voor dodelijk ongeluk A2

Het OM acht doodslag en poging tot doodslag bewezen, zwaardere aanklachten dan normaal bij een verkeersongeluk.

De plaats van het ongeluk op 30 december 2015.
De plaats van het ongeluk op 30 december 2015. Foto ANP

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen de man die eind 2015 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de A2. Het OM acht doodslag en poging tot doodslag bewezen. Ook eist de officier van justitie intrekking van het rijbewijs voor een periode van tien jaar.

Het zijn zwaardere aanklachten dan normaal bij een verkeersongeluk. De kans dat de verdachte, de 46-jarige Neil van der L., met opzet het ongeluk veroorzaakte is namelijk groter dan normaal. Van der L. reed 217 kilometer per uur op het moment van de aanrijding, er zijn geen remsporen gevonden en na het ongeluk vertoonde hij “opgewekt” gedrag.

Het dodelijke ongeval vond 30 december 2015 plaats op de A2 ter hoogte van Maarssen. Van der L. week uit voor een wegversmalling en klapte achterop een auto met de zeven inzittenden die over de kop sloeg. Een 42-jarige man kwam daarbij om het leven. Zes anderen raakten zwaargewond, onder wie de kinderen en de vriendin van de overleden man. Twee kinderen hebben blijvend letsel.

Psychose

Of de rechter de eis van het OM volgt, valt te betwijfelen. Deskundigen zeggen dat Van der L. ontoerekeningsvatbaar was op het moment van het ongeluk. Hij reed namelijk onder invloed van speed en zou daarom in een psychose hebben verkeerd.

Het OM acht toch doodslag en poging tot doodslag bewezen, omdat Van der L. er zelf voor koos speed te gebruiken en zich bewust was van de risico’s van zijn wildemansrit op de A2.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Volgens de OvJ was het bij Vd L. niet zo dat ieder inzicht in de risico’s van zijn handelen ontbrak. Hij besefte het wél. #doodrijder

Uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat na het ongeluk 0,044 microgram amfetamine (speed) en 0,094 microgram cannabis per liter in het bloed zat. Van der L. bekende de avond van tevoren voor het eerst speed gebruikt te hebben. Op de ochtend van het ongeluk rookte hij nog vier of vijf joints. Toen hij de snelweg op ging had hij “een onbedwingbare behoefte om hard te rijden”. Hij wijt zijn opgewekte gedrag ook aan de drugs. Van der L. zegt nooit een ongeluk hebben willen veroorzaken en heeft eerder spijt betuigd. Kennissen noemen hem erg aardig en rustig.

    • Menno Sedee