Nyenrodedirecteur vrijgepleit van onregelmatigheden

Door een onderzoekscommissie zijn de klachten over de directeur ongegrond verklaard. De groep die over hem klaagde zegt verbolgen te zijn over de conclusie.

Foto Alexander Schippers/ANP

De Nyenrodedirecteur die in juni dit jaar terugtrad nadat er klachten tegen hem waren ingediend over zijn optreden tijdens een studiereis, is daarvan door een onderzoekscommissie geheel vrijgepleit.

Zeven medewerkers, onder wie de voorzitter van de examencommissie, beklaagden zich begin deze zomer in een vertrouwelijke brief aan het college van bestuur van Nyenrode over het gedrag van Anton Busselman, directeur van de in Amsterdam gevestigde Nyenrode New Business School (NNBS). NRC openbaarde het bestaan van de brandbrief, waarin het algehele functioneren van Busselman aan de kaak werd gesteld.

Lees ook: Een ware schok voor Nyenrode

Directe aanleiding voor de brief was een studiereis van tweedejaars studenten naar China waar Busselman „enkele studentes (…) oneerbaar” zou hebben behandeld. Ook was er volgens de opstellers van de brief tijdens dat verblijf sprake van overmatig drankgebruik.

De commissie onderzocht, op verzoek van Nyenrode, alleen de studiereis. Het “acht” na onderzoek alle in het kader van de Chinareis tegen Busselman geuite klachten “ongegrond”, aldus Nyenrode in een persbericht. De universiteit stelt: “De uitkomst van het onderzoek betekent dat NNBS-directeur de heer Busselman ten onrechte is beticht van ongewenst gedrag, waaronder ongewenste bejegening van een studente.”

De tweehoofdige commissie onder leiding van hoogleraar criminologie Emile Kolthoff voerde 34 gesprekken met betrokkenen. De commissie noch Nyenrode wil het onderzoeksrapport (geanonimiseerd) vrijgeven. Ook zijn de onderzoekers noch het college van bestuur van Nyenrode beschikbaar voor vragen. Busselman laat via zijn reputatiemanager Charles Huijskens weten “zich gerehabiliteerd te voelen”. Onduidelijk is of en wanneer Busselman weer aan het werk gaat. Huijskens: “Anton denkt na over de vraag: hoe nu verder?”

Verbijsterd

Nyenrode schrijft in gesprek te gaan met de opstellers van de klachtenbrief. Die zijn verbolgen. Docent Jaap Verdonck Huffnagel, één van de ondertekenaars van de brief, zegt in een reactie “verbijsterd” te zijn over de uitkomst.

“Ik voel me tot op het bot beledigd. Hier is geen onderzoek gedaan. Aan medewerkers, maar nog belangrijker: aan studenten, wordt hier absoluut geen recht gedaan. Dit is de ultieme doofpot om de achterliggende bestuurlijke janboel te verhullen.

In juli onthulde NRC na eigen onderzoek dat Busselman zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling als Nyenrodedirecteur. Hij huurde in mei 2015, zonder ruggenspraak met het college van bestuur, voor 90.000 euro zijn eigen ICT-bedrijf Solid Oline in.

Het bestuur was verrast toen het in september 2015 bij toeval op de onregelmatigheid stuitte maar greep niet in. Het liet zich destijds door Busselman overtuigen over “de noodzaak van de tijdelijke inhuur”. Die duurt naar de inschatting van Nyenrode nog een jaar.

    • Hugo Logtenberg