MTV

Beyoncé met moeders van door politie gedode zonen naar muziekgala

Beyoncé tussen de moeders van door politiegeweld omgekomen jongeren
Beyoncé tussen de moeders van door politiegeweld omgekomen jongeren foto AFP/ ANGELA WEISS

Het New Yorkse Madison Square Garden werd zondagavond gedomineerd door Beyoncé. Op het prijzengala van MTV’s jaarlijkse Video Music Awards ging de zangeres er niet alleen met de belangrijkste prijzen vandoor, waaronder die van ‘Video van het Jaar’ voor haar clip bij het nummer ‘Formation’, maar maakte ze ook een stevig maatschappelijk statement.

Op de rode loper, die overigens wit van kleur was, werd de popdiva vergezeld door vier moeders van zwarte jongeren die door politiekogels om het leven kwamen. Samen met de moeders van Trayvon Martin, Eric Garner, Mike Brown en Oscar Grant – de gezichten van de Black Lives Matter-beweging bezocht ze het muziekgala.

Drie van de vier moeders verschenen eerder in haar video ‘Lemonade’, die voor elf awards genomineerd was. Ook haar optreden – dat een verrassing was - stond in het teken van de Black Lives Matter-beweging.

In hagelwitte kleding verscheen ze met haar dansers op het podium. Niet veel later werden die dansers, tijdens het eerste nummer van de medley, ‘Pray To Catch Me’, ‘doodgeschoten’.

    • Lisa Vos