Ook Marco van Basten weg bij Oranje

Voor Ruud Gullit was de gang van zaken rond Van Bastens vertrek een van de redenen waarom hij de plek naast Blind niet inneemt.

Foto Remko de Waal/ANP

Na Dick Advocaat vertrekt ook Marco van Basten als assistent bij het Nederlands elftal. Dat heeft Ruud Gullit gezegd in RTL Late Night. Tegenover Voetbal International (VI) heeft Van Basten het nieuws bevestigd.

Gullit was tot voor kort in onderhandeling over de functie als assistent van bondscoach Danny Blind, als opvolger van de onverwacht naar Turkije vertrokken Dick Advocaat. Hij stelt dat hij van Van Basten over diens vertrek hoorde, en niet van technisch directeur Hans van Breukelen, met wie hij onderhandelde. Gullit was hierover “des duivels”:

Van Basten is in gesprek over een overstap naar wereldvoetbalbond FIFA, waar de voormalige trainer van Oranje, AZ en Ajax een hoge technische functie aangeboden heeft gekregen, zo bracht de KNVB dinsdag naar buiten. Voor Gullit was de gang van zaken rond Van Bastens vertrek een van de redenen waarom hij de plek naast Blind niet inneemt.

Chaos

Met het vertrek van Van Basten is de chaos rond Blind compleet. Volgende week moet het Nederlands elftal al de eerste kwalificatiewedstrijd spelen voor het WK, tegen concurrent Zweden. Van Basten zit dan nog gewoon op de bank, liet de KNVB in een verklaring weten. Hij vertrekt als de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar, op 13 november in en tegen Luxemburg, gespeeld is, tenzij er voor die tijd een opvolger gevonden is.

Over een opvolger van Advocaat is nog niets bekend. Oranje plaatste zich niet voor het EK van afgelopen zomer in Frankrijk.

Eerder op maandag maakte directeur betaald voetbal Bert van Oostveen bekend op te stappen. Een van de redenen voor zijn vertrek was het geharrewar rond het belangrijkste elftal van de KNVB.

Lees ook: Wat ging er allemaal mis bij Bert van Oostveen?

Van Breukelen, die begin juli aantrad als technisch directeur, stelde afgelopen vrijdag dat de opvolging voor de gewaardeerde teammanager Hans Jorritsma, die twintig jaar bij Oranje zat, onder Van Oostveen twee jaar lang is blijven liggen. Advocaat kon bovendien drie maanden na zijn komst alweer vertrekken door een clausule in zijn contract.