Libië

Grote verliezen bij herovering Sirte op IS

Zeker 34 Libische strijders zijn zondag gedood en meer dan 180 gewond geraakt bij gevechten tegen militanten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Sirte. Troepen gelieerd aan de Libische eenheidsregering, die gesteund wordt door de Verenigde Naties, zijn bezig met een groot offensief om de stad te veroveren op IS. De strijd om Sirte, de geboorteplaats van de voormalige dictator Gaddafi, is al drie maanden aan de gang. De bevelvoerder van de Libische militie liet begin juni weten dat het “een kwestie van dagen” was voordat ze Sirte zouden bevrijden. Het offensief liep uiteindelijk grote vertraging op door gebrekkige overheidssteun en flinke tegenstand van militanten van IS. Begin augustus besloten de Verenigde Staten, op verzoek van de eenheidsregering, te beginnen om stellingen van IS in Sirte te bombarderen. (Reuters)

    • Huib de Zeeuw