Koenders: Turkije heeft niets te zeggen over Nederland

“Geweld en intimidatie zijn op Nederlandse bodem onacceptabel”, zegt Koenders tegen zijn ambtgenoot in Ankara.

Koenders op de gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot in Ankara.
Koenders op de gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot in Ankara. Foto ANP / Bart Maat

Buitenlandse regeringen zoals de Turkse hebben niets te zeggen over wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt. Die boodschap bracht minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) maandagochtend over in Ankara tijdens een bezoek aan zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.

Bij het Nederlandse kabinet bestaan zorgen over de spanningen die in de Turkse gemeenschap in Nederland zijn ontstaan naar aanleiding van de mislukte staatsgreep in Turkije. Aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen zijn door de regering van president Erdogan beschuldigd van het orkestreren van de couppoging en als gevolg daarvan zijn ook aanhangers van Gülen in Nederland bedreigd.

Koenders uitte tegenover Cavusoglu zijn zorgen over deze bedreigingen:

“Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel. Bovendien blijf ik benadrukken dat wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt, een zaak voor Nederland is. Daar hebben buitenlandse regeringen niets over te zeggen.”

Turkije: negatieve trend gekeerd

Cavusoglu zei op zijn beurt over de groeiende spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland dat “de negatieve trend is gekeerd”. De Turkse minister trad niet in details en gaf geen concrete garanties over de opstelling van de Turkse regering. De spanningen zijn in de woorden van Cavusoglu tussen ‘PKK-aanhangers’ en ‘Fetö-aanhangers’ die in Nederland wonen en hen die „erg gevoelig zijn voor wat in Turkije voorvalt”. Er is bovendien een ‘specifieke politieke partij’ in Nederland die als anti-islamitisch of anti-Turks kan worden omschreven en die een kwalijke rol speelt.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu Hosting FM Koenders of #Netherlands. We will discuss our cooperation & regional issues today. https://t.co/KttmXmCkgh
Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu FM Koenders was one of our first friends who gave us phone call to express solidarity against coup attempt.We’ll not forget this support.

Premier Rutte belde dit weekend al met Erdogan om zijn zorgen over te brengen. Hij zei hem “geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden” te tolereren en hem verzocht “behulpzaam te zijn dit te voorkomen”. Het telefoongesprek kwam een dag nadat de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz een afspraak met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam over een omstreden brief van zijn hand afzegde. In de brief aan de burgemeesters in Rotterdam en omgeving schreef de consul over manieren om spanningen tegen te gaan, onder meer door sommige demonstraties te verbieden.

‘Rechtstaat en democratie mogen niet overboord’

Koenders toonde in Ankara maandag ook begrip voor de “moeilijke tijd” die Turkije doormaakt. Hij benadrukte dat Nederland de poging tot staatsgreep “onmiddellijk scherp” heeft veroordeeld. Wel kritiseerde hij de in zijn ogen soms te vergaande reactie van de Turkse autoriteiten in reactie op de mislukte coup. “Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien”, aldus Koenders.

Dat Koenders herhaalt dat Nederland de coup direct heeft veroordeeld, heeft te maken met dat in het Westen al snel alle aandacht ging naar de vraag hoe Erdogan ervan zou weten te profiteren. Dat is bij Turken, niet alleen de regering, in het verkeerde keelgat geschoten. Het bevestigt wat ze al langer denken: Erdogan kan in de ogen van Europa geen goed doen.