Wat ging er allemaal mis bij Bert van Oostveen?

vertrek van oostveen Het afzwaaien van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal bij de KNVB komt niet onverwacht. Er ging meer fout dan goed.

Scheidend directeur betaald voetbal bij de KNVB Bert van Oostveen in het midden, met links naast hem bondsvoorzitter Michael van Praag. Van Oostveens opvolger Gijs de Jong zit schuin linksboven Van Praag.
Scheidend directeur betaald voetbal bij de KNVB Bert van Oostveen in het midden, met links naast hem bondsvoorzitter Michael van Praag. Van Oostveens opvolger Gijs de Jong zit schuin linksboven Van Praag. Foto Hollandse Hoogte

Hij bracht Louis van Gaal, die brons haalde op het WK in 2014 met Oranje, maar hij bracht ook Guus Hiddink en de doorgeschoven Danny Blind die tezamen er niet in slaagden het EK 2016 met maar liefst 24 deelnemers te bereiken.

Bert van Oostveen (45) zwaait af als directeur betaald voetbal van de KNVB, zo werd maandagmiddag bevestigd. Een beslissing die komt na een „rationeel proces”, zegt hij in een reactie. Hij is de afgelopen maanden overladen met kritiek, waarbij hij wel constateert dat publiek en media „zaken door elkaar gooien die los van elkaar staan”. Maar de slotsom was dat aanblijven niet meer wenselijk was, voor hemzelf noch de KNVB. „Terecht of niet terecht: die kritiek is een feit. En de organisatie met mij aan het hoofd kwam daar niet meer los van.” Hij zegt dat hij „niet meer de energie had om tegen de stroom in te zwemmen”.

De raad van commissarissen achtte Van Oostveen na de mislukte EK-kwalificatie nog geschikt om tot 2019 de KNVB te leiden. Maar de kritiek op zijn functioneren hield aan, vooral extern. Op 1 september stopt hij, na precies zes jaar. Hij blijft nog wel aan als secretaris-generaal van de KNVB, om de internationale belangen voor het Nederlands voetbal te behartigen. Ook is hij toernooidirecteur van het EK vrouwen in 2017 in Nederland.

Waar ging het fout?

1 Hiddink/Blind

Van Oostveen zei vorige zomer in gesprek met NRC dat het proces rond de aanstelling van een bondscoach „maar drie procent van mijn tijd” kost. Toch vormt de onfortuinlijke en onsuccesvolle keuze voor Hiddink en diens opvolger Blind – die het bondscoachschap in 2014 in het vooruitzicht gesteld kreeg – het begin van het einde van zijn bestuursleven bij de KNVB. De gedachte was afgekeken bij de Duitsers. Maar de ‘mentor’ Hiddink faalde: de groep die onder Louis van Gaal derde werd op het WK in Brazilië in 2014, haperde in de EK-kwalificatie onder de losse managementstijl van Hiddink.

Hij werd geslachtofferd toen Oranje het EK nog binnen handbereik had, waarna discipel Blind het overnam en na drie nederlagen alsnog de plaatsing voor het EK verspeelde. Met de weinig overtuigende Blind als bondscoach wordt volgende week begonnen aan de weg naar het WK in 2018 in Rusland.

2 FC Twente

Een weinig tactvolle manoeuvre in de crisis rond FC Twente is Van Oostveen binnen de raad van commissarissen en vooral in Twente niet in dank afgenomen. Hij liet de regie in het meest prangende KNVB-dossier van dit jaar lang in handen van bestuurssecretaris Mark Boetekees, maar toen de club afgelopen voorjaar vocht voor het behoud van de proflicentie, trad Van Oostveen ineens in de media naar buiten met zijn volle gewicht als baas van de KNVB.

Terwijl de club in onderhandeling was met financiers en oud-bestuurders over een crediteurenakkoord, zei de KNVB-directeur dat „de begrafenis al besteld was” en dat FC Twente „Houdini en Hans Klok nodig had” om als club te overleven. Hijzelf zegt nu, terugblikkend op die actie: „Als je niets zegt doe je het niet goed, als je wel iets zegt doe je het ook niet goed. Dit viel met name in Twente niet goed, daarbuiten viel dat wel mee.”

3 Onrust rond Oranje

De roep om het aftreden van Van Oostveen zwol afgelopen weken opnieuw aan. Dat hangt samen met de onrust rond het Nederlands elftal, dat volgende week aan de WK-kwalificatie begint tegen Zweden in Solna. Hans van Breukelen, die begin juli aantrad als technisch directeur van de KNVB, stelde afgelopen vrijdag dat de opvolging voor de gewaardeerde teammanager Hans Jorritsma, die twintig jaar bij Oranje zat, onder Van Oostveen twee jaar lang is blijven liggen. De trainersstaf is bovendien niet compleet. De KNVB kon drie maanden gebruikmaken van Dick Advocaat als assistent. Maar die kon dankzij een contractuele bepaling ineens weg toen Fenerbahçe langskwam.

En wat hij goed deed?

Het nodige, uiteraard. Zijn finest hour beleefde hij op het WK 2014, waar de door hem aangestelde Louis van Gaal derde werd. Daarnaast merkt hij „een stabiele en financieel gezonde organisatie” bij de KNVB aan als zijn belangrijkste nalatenschap.