Jan Roos nieuwe leider van VoorNederland

Roos, bekend van GeenStijl en de campagne tegen het Oekraïne-verdrag, wordt leider van de rechtse partij VoorNederland.

Jan Roos in april op een bijeenkomst van GeenPeil, met op de achtergrond een poster van Voor Nederland.
Jan Roos in april op een bijeenkomst van GeenPeil, met op de achtergrond een poster van Voor Nederland. Foto ANP / Koen van Weel

Jan Roos, bekend als televisiemaker voor website GeenStijl, wordt de nieuwe partijleider van VoorNederland (VNL). Dat heeft hij gezegd in een filmpje op website GeenStijl. De partij bevestigde het nieuws op Twitter.

Roos is als gezicht van VNL de opvolger van oud-advocaat Bram Moszkowicz, die in april vorig jaar werd gelanceerd als lijsttrekker van VNL voor bij de komende verkiezingen. VNL bestaat momenteel uit twee voormalige PVV’ers, Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. In januari werd echter bekend dat Moszkowicz aan de kant was geschoven omdat hij volgens VNL een gebrek aan “toewijding” toonde en “de zwaarte van het politieke werk” onderschatte. Van Klaveren nam sindsdien het partijleiderschap waar.

Boegbeeld van GeenPeil-campagne

Jan Roos is al jaren een van de bekendste gezichten van website GeenStijl en is voormalig presentator van omroep Powned. Roos was ook het boegbeeld van GeenPeil, de beweging die genoeg handtekeningen wist in te zamelen voor een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor Roos werd het referendum van 6 april een succes, want hij wist met GeenPeil een grote meerderheid van de kiezers die kwam opdagen te bewegen tot een stem tegen het verdrag (61 procent tegen, 32 procent voor). Wat het kabinet precies met de uitslag gaat doen is nog altijd niet duidelijk, maar premier Rutte heeft steeds gezegd dat Nederland het verdrag nu “niet zonder meer” kan ratificeren.

Dat Roos de ambitie had om de landelijke politiek in te gaan, was al langer duidelijk. Zo zei hij in april vorig jaar tegen Nieuwe Revu dat hij door twee partijen, waaronder VNL, was gevraagd om in de Tweede Kamer te gaan. Met de VVD sprak hij ook, zo schreef NRC in april, maar de scoutingscommissie van de partij zag na dat gesprek geen aanleiding voor een vervolgafspraak.

Over een entree in de politiek zei Roos in Revu:

“Dan moet ik inderdaad wel stoppen met het clowneske gebeuren. Maar aan de zijkant blijven schreeuwen dat alles kut is, vind ik ook te makkelijk.”

Op 17 augustus stuurde Roos nog een reeks tweets die ook suggereerde dat hij snel de overstap naar de politiek zou maken:

Twitter avatar LavieJanRoos Jan Roos Wordt het niet tijd dat we als Nederlanders staan voor Nederland. En en ieder die ons bedreigt de tent uit schoppen?
Twitter avatar LavieJanRoos Jan Roos Het wordt tijd voor verandering. Het wordt tijd voor duidelijkheid.
Twitter avatar LavieJanRoos Jan Roos U mag mij een roeper aan de zijlijn noemen, totdat ik de lijn overstap…