IS claimt terreuraanslag op Iraakse bruiloft

Vijf aanvallers vielen een bruiloftsfeest binnen in de stad Karbala, ten minste vijftien mensen kwamen om het leven.

Voertuigen van Iraakse veiligheidsdiensten in de Karrada buurt in Irak.
Voertuigen van Iraakse veiligheidsdiensten in de Karrada buurt in Irak. Sabaj Arar / AFP

Islamitische Staat (IS) heeft een terreuraanslag opgeëist waarbij zondagavond laat ten minste vijftien mensen om het leven zijn gekomen. Dat meldt de terreurgroep volgens persbureau Reuters via zijn spreekbuis Amaq. Bij de zelfmoordaanslag op een bruiloft in de overwegend shi’itische stad Karbala raakten zestien mensen gewond.

Vijf aanvallers vielen de feestelijke aangelegenheid binnen. Er ontplofte een bomvest, er werd met machinegeweren geschoten en er werden handgranaten gegooid. Iraakse veiligheidsdiensten wisten alle aanvallers uit te schakelen.

Het is volgens Reuters de eerste bomaanslag in de regio rond Karbala sinds militanten van IS in juni uit de stad Falluja zijn gedreven. Na een maand strijd moest de terreurorganisatie de strategisch belangrijke plaats opgeven. Falluja ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Karbala.

Tekst gaat verder onder de kaart.

IS moet steeds meer terrein inleveren in het noorden en westen van Irak, maar heeft ondertussen het aantal terreuraanvallen op shi’itische doelen opgevoerd, vaak bij wijze van vergelding. In juli ontplofte een vrachtwagen vol explosieven in een populaire winkelstaat in de wijk Karrada in Bagdad waar veel shi’ieten wonen. Meer dan driehonderd mensen kwamen om het leven. De aanslag was een week nadat IS uit Falluja verdreven werd.