‘Informatie Amerikaanse kiezers gestolen bij cyberaanval’

Bij databases met informatie over de staten Illinois en Arizona werd succesvol ingebroken door onbekende hackers.

Een aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens het partijcongres.
Een aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens het partijcongres. Jim Young / Reuters

Hackers zijn databases met informatie over kiezers in twee Amerikaanse staten binnengedrongen. Dat bevestigt persbureau Reuters na berichtgeving van Yahoo News. Het gaat om de staten Illinois en Arizona.

Yahoo News, dat maandag met het nieuws kwam, meldde dat er in juli persoonlijke gegevens van maximaal 200.000 stemgerechtigden zijn gedownload uit een database over Illinois. Het systeem voor de registratie van kiezers werd daarop tien dagen stilgelegd. Stemgerechtigden geven doorgaans hun naam, adres, politieke voorkeur en identificatiegegevens op.

De hack van de database in Arizona zou beperkter zijn geweest: er is schadelijke software geïnstalleerd, maar geen informatie gestolen. Of ook is ingebroken in databases van andere staten, wordt nog onderzocht. Rich Barger van IT-beveiligingsbedrijf TreatConnect zegt tegen Reuters dat er methodes zijn gebruikt die overeenkomen met eerdere hacks, mogelijk gepleegd door Russische cybercriminelen.

Yahoo News over het lek. Tekst gaat verder onder de video:

De federale recherche FBI heeft Amerikaanse staten eerder deze maand in een vertrouwelijke waarschuwing gevraagd om de veiligheid van computersystemen op te schroeven in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich volgens Reuters steeds meer zorgen over eventuele cyberaanvallen tijdens de verkiezingen. De afgelopen tijd was de Democratische Partij een aantal keer slachtoffer van hacks. Zo werden duizenden e-mails van partijprominenten gestolen. Twee computerveiligheidsbedrijven zeggen bewijzen te hebben dat dit soort cyberaanvallen van Russische hackersgroepen komen, die weer te linken zouden zijn aan Russische inlichtingendiensten. De Russische overheid heeft betrokkenheid ontkend.

Lees ook: Waarom Russische hackers zich tegen Hillary keren